Кореодрама РОЗА

Кореодрама „РОЗА” биће одржана 11. јуна у 19 часова, на бини у пролазу код књижаре Булевар Букс, у оквиру програмског лука Хероине.

Кореодрама је настала на основу писама Розе Луксембург које је из затвора слала својој пријатељици, као и од познатих говора због којих је сваки пут била осуђивана на затворску казну. Ова кореодрама говори о снази једне жене која даје цео свој живот да ослободи друштво, да га врати на прави пут, да му понуди опције, које нису само жеље неколицине на власти, већ жеље сваке јединке за слободом и неспутаним животом.

Роза нам нуди комплетну филозофију живота, односа према људима, стварима, односа према различитостима. Она је пред себе поставила племенити циљ према којем иде, без обзира на препреке и не осврћући се за собом, свесна да се такав циљ не може достићи у трајању једног живота, доживљавајући себе као карику у ланцу ослобођења. Без самосажаљења храбро се кретала кроз живот, који је био пут љубави, страсти и борбе, чврсто је корачала ка слободи коју је јасно видела у даљини. Њен живот је трагично завршен, баш због њене снаге и моћи, јер се власт плашила њених речи које су тако лако путовале до сваког човека и давале му утеху и снагу да се бори на прави начин, за себе и за сваког човека на планети земљи. Јер слобода је нешто без чега се не може живети, мислећи на расну, полну, друштвену, класну, слободу говора, мишљења, учења и стварање.

Свим горе наведеним питањима и темама се бави ова кореодрама, као и приближавањем једне тако велике идеје публици, која је, не тако давно, била једини идеал одређене скупине и захваљујући којој данас не размишљамо о многим стварима, али да ли смо ми наставили да се боримо и да ли ми ту идеју проширујемо? Да ли смо се задовољили слободним гласом на изборима, могућношћу образовања за жене. Да ли смо прекинули ланац и зауставили даљи развој слободе и упали у лавиринт капитализма и функционисања зарад других? Да ли је добро утабан пут Розе Луксембург, покрила равнодушност, себичност и умор „модерним животом”, да ли је прихватање довело до тога да њен пут постане слепа улица у коју само најсвеснији с времена на време само завире, без намере да засучу рукаве. Није. И данас постоје храбре жене и мушкарци који се боре за нашу слободу, али није ли та слобода тужна кад је други боре за нас. Ова кореодрама је позив на буђење. Догађај је део програма „Аутономни фестивал жена” (АФЖ).

Учеснице:

Маја Брукнер, глумица,

Вера Обрадовић, кореографкиња,

Славица Љујић, глумица и сценаристкиња

Цео програм „Аутономног фестивала жена” погледајте на овом линку.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

11. Jun 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Булевар Букс
Булевар Михајла Пупина 6, Нови Сад
Интернет адреса
https://www.facebook.com/BulevarBooks/

Организатор

Удружење грађана OFF Нови Сад
X