Отварање Калеидоскопа културе на Корзу

Ове године Калеидоскоп културе почиње Корзом!

Под ведрим небом на Булевару Михаила Пупуна, 7. септембра 2023. у 20.30 сати, Новосађани ће моћи да уживају у композицијама великана класичне музике у изведби Петера Бенцеа и Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентском палицом Србољуба Динића. Редитељ Корза је Александар Николић, док је за видео дизајн одговоран Дејан Стојков.

Корзо, као церемонија свечаног отварања, поново ће изместити класичну музику из концертних сала, те тако приближити ову врсту уметности свим суграђанима. Након Корза, отварање Калеидоскоопа културе наставља се у обновљеном Дистрикту од 8. до 10. септембра.

Петер Бенце је светска клавирска сензација, композитор и музички продуцент који држи Гинисов светски рекорд као најбржи пијаниста. Освојио је свет својим клавирским аранжманима, сакупио преко 1,2 милијарде видео хитова и огроман број прегледа на Јутјубу и Фејсбуку у протеклих 5 година. Не само да прави револуцију у начину свирања клавира, већ утиче и на нове генерације пијаниста и музичара који долазе. Постигао је сензационалан успех својим нетипичним и експресивним стилом свирања рушећи границе између класичне и популарне музике и претварајући клавир у комплетан оркестар. Бенце инспирише и млађе и старије генерације музичара и љубитељи музике из свих страна света.

Војвођански симфонијски оркестар је респектабилан ансамбл високог интерпретативног нивоа на домаћој уметничкој сцени. До сада су остварили око 150 концерата, достигавши значајан ниво музицирања и добре интерпретативне стандарде. Инсистирањем на разноликости класичног, понекад и жанровски ширег репертоара (посебно када су у питању популарнији „гала новогодишњи концерти”), оркестар се до сада најбоље представљао у позноромантичарским делима симфонијске и концертантне литературе, пленећи раскошним звуком, широком динамичком скалом и распеваним кантиленама, али се одлично исказивао и у интерпретацијама композиција XX века, као и савременог домаћег стваралаштва.

Србољуб Динић је један од најпризнатијих светских диригената нашег доба који потиче из породице са дугом музичком традицијом. Студирао је клавир и камерну музику у Београду, а дириговање у Бону и Скопљу. Интернационалну каријеру започиње 1995. године. Гостовао је у многим оперским кућама широм Европе и света, а током каријере сарађивао је са светским угледним оркестрима и звездама светске оперске и концертне сцене, као што су: Ана Нетребко, Диана Дамрау, Агнес Балтза, Силвиа дала Бенета и бројним другим уметницима са којима је одржао гала концерте и оперске продукције у више од 20 земаља широм света. Добитник је награде министарства културе Републике Србије за ширење и промовисање српске културе у свету.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Улаз слободан.

Програм:

1. Л. Бернштајн: On the town, три плесне епизоде

*The Great Lover Displays Himself

*Lonely Town

*Times Square: 1944

2. Џ. Вилијамс: Супермен, главна тема из истоименог филма

3. Х. Цимер: Пирати са Кариба, аранжман за клавир и оркестар

4. Џ. Вилијамс: Тема Хедвиге, из филма Хари Потер и камен мудрости

5. П. Бенце: March 88, аранжман за клавир и оркестар

6. П. Бенце: Illuminated, аранжман за клавир и оркестар

7. П. Бенце: Midnight Masquarade, аранжман за клавир и оркестар

8. Џ. Вилијамс: Ратови звезда, главна тема из истоименог филма

9. Џ. Вилијамс: Империјални марш, из филма Ратови звезда

10. П. Бенце: Fibonacci Piece, аранжман за соло клавир

11. Ф. Меркјури/Queen: Боемска рапсодија, аранжман за соло клавир

12. Queen: Under pressure, аранжман за клавир и оркестар

13. M. Џексон: Избор нумера, аранжман за оркестар и клавир

Привремена измена режима саобраћаја

Ради безбедне поставке и организације догађај, одређује се привремена забрана одвијања саобраћаја на Булевару Михајла Пупина, у делу од улице Жарка Зрењанина до раскрснице са улицама Пионирском и Јована Ђорђевића, као и забрана паркирања и одвијања саобраћаја на режијској саобраћајници на Булевару Михајла Пупина од Пионирске улице према улици Игњата Павласа. Привремена измена режима саобраћаја важи у периоду од 5. 9. 2023. од 7 часова до 9. 9. 2023. до 18 часова.

Привремена измена режима саобраћаја утицаће и на измену траса појединих аутобуских линија са бројем 3, 3а, 6, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64, 69.

 

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе” је Неопланта.

Ознаке:

Датум

07. Септембар 2023.
Завршен!

Време

20:30

Локација

Булевар Михајла Пупина – плато Покрајинске владе
Bulevar Mihajla Pupina, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/