La grande belezza – др Снежана Мишић / Урош Предић за све

У оквиру изложбе „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности” и пројекта „Урош Предић за све”, биће организовано предавање La grande belezza – Предићево путовање у Италију” које ће држати музејска саветница и ауторка изложбе др Снежане Мишић, 25. новембра од 19 до 20 часова у Галерији Матице српске.

Италија, колевка уметности и цивилизације, одувек је привлачила уметнике и светске путнике. Усавршавање, учење и путовање у Италију, схваћено као својеврсно уметничко ходочашће, сматрало се изузетно важним моделом образовања младих уметника. Велики број српских уметника школованих током 19. века на европским уметничким академијама боравило је у Италији у оквиру својих студијских путовања о којима знамо на основу сачуваних цртежа и скица насталих пред делима великих мајстора, разгледница и писама, и забелешки самих уметника.

Најдетаљнији опис свог италијанског „ходочашћа“ оставио је Урош Предић у „Дневнику из Италије “ који је свакодневно водио током 35 дана, од 8. априла до 13. маја 1909. године. Путовање је започео из Рима у којем се, поред Фиренце, најдуже задржао, обилазећи Пизу, Падову, Оривијето, Сијену, да би услед изненадне болести био приморан да га прекине и заврши у Венецији. На путовање је кренуо као већ формиран уметник са изграђеним естетским погледима и одређеним схватањима, што је условило његов доживљај Италије и онога што је видео. Са обиљем података, Предићев Дневник представља драгоцени документ из којег се види уметников однос према европској уметности, његово мишљење о уметницима, историјским личностима али и људима које је сретао, занимљиве и често оштре опаске и примедбе на поједине ситуације.

Фото: Промо

The event is finished.

Ознаке:

Датум

25. Новембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 20:00

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

Галерија Матице српске
Интернет адреса
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Остали организатори

Савез слепих Србије
Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика
Phone
+381216616366
Електронска пошта
skolamp@smp.edu.rs
Интернет адреса
https://smp.edu.rs/srlat/pocetna/
Удружење „Per.Art"
Интернет адреса
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/