medijski lavirint

Медијски лавиринт

Централна кампања пројекта „Медијски лавиринт“, у организацији Новосадске новинарске школе, подразумева израду и постављање лавиринта шестоугаоне основе на платоу Креативног дистрикта 23. јуна, који ће послужити као интерактивни полигон за едукацију о медијском (дез)информисању и манипулацији. Отварање изложбе заказано је за 19 часова. Поставку ћемо моћи да погледамо до 23. јула.

Спољни зид лавиринта представљаће својеврсни изложбени, едукативни простор. Овој компоненти лавиринта моћи ће да приступе сви грађани и посетиоци Креативног дистрикта, чак и уколико не желе да уђу у сам лавиринт. Од учесника, који ће желети да уђу у лавиринт, с циљем да што пре пронађу прави излаз, очекује се да најпре пажљиво погледају изложбени део на спољним зидовима, јер ће им те информације помоћи да пронађу излаз. Унутар лавиринта  биће постављане табле са питањима и понуђеним одговорима. Само вас истините и тачне информације воде ка излазу лавиринта.

Ова интерактивна изложба у форми лавиринтске просторне инсталације приказује технике медијске пропаганде у раздобљу од оснивања Европске уније до данас. Актуелност теме медијске манипулације и пропаганде је у време пандемије ковида 19 за многе постала очигледна. Ипак, јасно је да је отпорност грађана на медијску пандемију можда и мања него на ону стварну, здравствену.

Циљ пројекта је унапређење медијске и информацијске писмености критичког читања медија као средства које доприноси одрживом помирењу, не само у региону Западног Балкана, него и у читавој Европи. Дезинформисање и пропаганда одувек су били важан део ратовања и осталих сукоба, а то је посебно видљиво и развијено у време савремених масовних медија. У најширем значењу, пропаганда је техника обликовања перцепције, манипулисања спознајама и усмеравање понашања како би се остварио резултат у складу са интересима онога ко манипулише. Данас, упркос технолошки узнапредовалој култури медија и такозваном информацијском друштву, критичко читање медија и медијска писменост нису довољно развијени, а представљају један од суштинских елемената бунта које треба да практикујемо зарад слободнијег савременог друштва у ком живимо.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

23. Jun 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад

Организатор

Новосадска новинарска школа

Остали организатори

Каркатаг колектив из Београда
Интернет адреса
http://www.karkatag.org/index.htm
Каркатаг колектив из Београда
Интернет адреса
http://www.karkatag.org/index.htm
Каркатаг колектив из Београда
Интернет адреса
http://www.karkatag.org/index.htm
X