Metroplex 2022 – 2122

Изложба „Metroplex 2022 – 2122” биће постављена на Новом месту на Новом насељу од 10. септембра, у оквиру програмског лука Калеидоскоп културе. Пројекат Новог културног насеља „Metroplex” подразумева тесну сарадњу уметника Дејана Илића са јапанским уметником Акиноријем Оишијем у обликовању и ширењу културне и уметничке свести грађана Новог Сада.

Кроз еволуцију футуристичког приказа рада будућег Културног центра на Новом насељу, живота у њему и око њега, виртуелни предлошци отвориће врата јапанске културе и уметности локалном становништву, и обратно. Размена културно-уметничког наслеђа одвијаће се у оба правца и приказивати виђење развоја кроз очи два метника.

Уметници и њихова визија су у сагласју да ће јапанска технологија у наредном стогодишњем периоду бити доминатна за читав цивилизацијски ток. Кроз примену АР (Аугментативна Реалност) технологије на простору изградње будуће зграде културе грађани Новог Сада имаће прилику да искусе сасвим другачији приступ културно-уметничким садржајима, где уметничка дела отварају потенцијале за нове извођачке идеје које доприносе децентрализацији културе и уметности.

Дејан Илић је мастер примењени уметник – графички дизајнер са богатим искуством у изради пројеката из области графичких комуникација и мултимедије. Као музички продуцент потписује дванаест албума различитих музичких жанрова. Изабран за уметничку резиденцију Кизуна од стране Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у сарадњи са организацијом ЕУ–Јапан Фест из Токија.

Акинори Оиши је јапански мултимедијални уметник из Осаке. Студирао је ликовну уметност на Универзитету уметности у граду Кјото, а касније је развио вештине у мултимедији на IAMAS-у (Међународна академија медијских уметности и наука / Јапан). Као гостујући предавач предавао је на Универзитету уметности и дизајна у Лозани, у Швајцарској и на Универзитету уметности Тама у Токију. Уметник је активан на јапанској уметничкој сцени и претежно се бави илустрацијама. Учествовао је у изради реклама за Mitsubishi Electric, Uniklo, Coca Cola Japan. Акиноријев препознатљиви стил, осликава се у карактерима невиног изгледа који су увек љубазни према деци и за одраслима.

Марко Јозић је рођен је у Новом Саду 1987. године. Завршио Карловачку гимназију, дипломирао на Академији уметности на смеру снимање и дизајн звука, а тренутно на мастер студијама продукције. Иза себе има велики број најразличитих реализових пројеката из сфере уметности, културе и медија. Члан је и оснивач организације Ново културно насеље.

Ново културно насеље је удружење основано 2014.године. Удружење је у склопу иницијативе за оснивање Културног центра на Новом насељу до данас успешно реализовало 18 фестивала, преко 1100 едукативних и уметничких радионица и догађаја, волонтерских и хуманитарних акција, неколицину међународних пројеката, акција озелењавања и чишћења и бројне друге активности.

 

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Ознаке:

Датум

10. Септембар 2022.
Завршен!

Организатор

Ново културно насеље
Интернет адреса
http://novokulturnonaselje.rs/

Остали организатори

Squeeze Play LLC
Squeeze Play LLC
Squeeze Play LLC