Милева: Ми смо стена

Први пут ће великом интерактивном мултимедијалном изложбом „Милева: Ми смо стена” у Музеју града Новог Сада светској јавности бити представљен живот и значај Милеве Марић Ајнштајн. Музеј на петроварадинској стени која наткриљује Нови Сад преиспитаће симболику презимена Ајнштајн (једна стена) кроз изложбу која је инспирисана Милевиним блиставим умом, а приказана кроз уметничку призму аутора др Душана Јововића.

Уместо да Милеву посматрамо кроз поједностављене наративе о жени, који је често виде као жртву и пасивну учесницу у историји науке и породичног живота, велика изложба о њој позива нас, на храбар и иновативан начин, да се сами уздигнемо ка активном и делатном принципу једног истински стваралачког живота. С обзиром на то да је грађа о животу и научном раду Милеве Марић оскудна, уметничка грађа заснива се у највећој мери на писимима која су остала иза Милеве и Алберта.

Изложба се састоји од врло снажног визуелног наратива који ће на упечатљив и другачији начин приступити лику и делу Милеве Марић Ајнштајн. Свакако се не ради о класичној документарној и историјској поставци, већ она највећим делом почива на уметничким инсталацијама које унутар новог, за ову прилику дизајнираног, простора посетиоце и посетитељке уводи у сам центар дешавања. Кретање публике условљено је сценографијом која све време комуницира са њима и простор чини магичним. Аутор свесно укида дневно светло и тиме успоставља потпуну контролу, намерно дели простор у својој композицији на „светли” и „тамни”, два дела који чине једну целину и не могу да постоје самостално.

Велики део изложбеног простора Музеја Града Новог Сада је реконструисан за потребе изложбе „Милева: Ми смо стена” и остаће легат граду као један од најозбиљнијих простора за изложбе који се простире на 1200 метара квадратних.

Ова уметничка изложба је јединствена и зато што је настала креативном употребом најмодернијих технологија, нових медија, 3Д анимација, дигиталног звука, холограма, али и класичног уметничког језика који се огледа у скулптури, графичком дизајну, цртежу и слици.

Изложба ради сваког дана од 9 до 17 часова. Понедељак је нерадан.

Цена улазнице је 400 динара.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

The event is finished.

Датум

01. Јан 2024.
Завршен!

Локација

Музеј Града Новог Сада, Петроварадин
Тврђава 4, Петроварадин