Мирко и Славко – никад робом

Шест деценија од настанка једног од најзначајнијих југословенских стрипова „Мирко и Славко” биће обележена изложбом дуж Булевара Деспота Стефана, у периоду од 26. до 30. октобра, за време Града стипа.

„Мирко и Славко” је први југословенски високотиражни домаћи стрип о два дечака, партизанска курира, Мирку и Славку, који је излазио у едицији „Никад робом”, издавачке куће „Дечје новине” из Горњег Милановца. Главни аутор „Мирка и Славка“ је био цртач Десимир Жижовић Буин, уз бројне сараднике. По стрипу је снимљен и истоимени дугометражни филм у режији Бранимира Торија Јанковића.

Савременици ће знати да је потражња за стрипском серијом „Мирко и Славко”, нарочито од 1969. када је по једна епизода објављивана као свеска стрипова „Никад робом”, највећа од доласка Словена, па до обрачуна са класним непријатељима.

Тираж недељних свезака „Мирка и Славка” достизао је 180 000 примерака по броју, а има тврдњи сведока да је било и по неколико доштампавања, када би се први тираж широм распомамљене СФРЈ већ у петак распродали… А само различитих свезака са њима двојицом било је бар 400-500.

Кустоси изложбе су Слободан Ивков и Александар Гаталица.

Ознаке:

Датум

26. Октобар 2022.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад