mirrors

Mirrors

Плесни перформанс „Mirrors ће бити одигран 2. септембра у 19 часова на Музичкој сцени 2 у Дистрикту као део програма отварања Калеидоскопа културе.

„Mirrors“ је музичко-плесни перформанс у коме је акценат на споју уметности звука и покрета, као и импровизацији. Уз звуке џез и џипси свинг музике и покрете свинг плесача, публика ће моћи да ужива у умећу импровизоване музике и плеса.

Назив „Mirrors“, односно огледала, кроз симбол представља одраз индивидуалности у импровизацији појединаца наспрам музичког стила који служи као средство путем којег извођачи могу видети свој одраз и пренети свој лични доживљај кроз импровизацију.

Овај пројекат настаје у сарадњи групе џез музичара који свирају у више састава како у Новом Саду тако и шире, и плесног пара који су оснивачи једне од првих школа swing плеса у Београду и шире под именом „Hoppin‘ Swing“ – Београд.

Извођачи су:

Никола Милорадовић (саксофон)

Прве кораке у музици почиње у музичкој школи у Нишу на одсеку за класични кларинет. Касније наставља са школовањем у Београду у музичкој школи „Мокрањац“ такође на одсеку за кларинет у класи проф. Александра Николића. По завршетку средње школе, опредељује се за саксофон и џез музику. Од 2020. живи у Новом Саду, где активно учествује у музичким догађајима попут џез свирки, сешна, фестивала, радионица..

Учесник је многобројних музичких фестивала, попут Nišвил Џез фестивал (Срб), Тирана Џез фест (Алб), Jazz in the Park (Рум), Musica sulle Bocche (Сардинија – Ита), Зеленковац Џез фестивал (БиХ), Котор Арт фестивал (ЦГ), Фестивал Српског Џеза (Срб) и других.

Активно свира са групом Gypsy Jazz Трио у Београду, а оснивач је и музичког састава Johnnie and The Walkers у Новом Саду. Свирао је и са групама Jayus Jazz, Лаб Орган трио, ЗАА, Иван Јовановић Quartet, Chess Мај 6, као и са многим активним џез музичарима у Србији.

Тренутно ради на реализацији ауторског албума са групом Gypsy Jazz Трио и свира како у клубовима тако и на фестивалима.

Даниел Беја (гитара)

Џез и Gypsy Swing гитариста и композитор, који долази из Француске а неко време живи у Новом Саду, свира џез музику и музику Ђанга Реинхардта, Даниел Asseo Беја воли да меша стилове. Са традиционалним инструментима свира модерну музику, безвременске стандарде, а бави се и компоновањем.

Са својим ауторским бендом Палинка је издао три албума са његовим ауторским нумерама, и имао је стотинак концерата у свету: Француска, Шпанија, Италија, Мексико, Шри Ланка, Британија, Белгија, Чешка република, Србија, Мађарска, Хрватска, Тунис, Мароко, Аустрија, итд.

На релацији је Француска – Нови Сад где свира са врхунским локалним музичарима и некада са задовољством угости француске музичаре на балкану.

Федор Рушкуц (контрабас)

Своје музичко образовање почиње у музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду, на одсеку за виолину, а у средњој школи прелази на одсек за контрабас у класи проф. Горана Керлете. Одлази на студије у Грац у класи проф. Вејна Дарлинга, док мастер студије уписује у Келну у класи проф. Dieter Manderscheida.

Добитник је многих награда са ансамблима East Affair (Creole World Music NRW 2008 и Creole World Music Berlin 2009) и Magnus Mehl Quintett (Getxo Jazz 2006, Hoeilaart 2006) односно FUMMQ (Ferenc und Magnus Mehl Quartett). Добија признање на такмичењу Jimmy Woody Award за најбољег басисту 2008. Наступао је широм европе као и у Русији и Азији, а може се чути више десетина издања са разнима саставима.

Сарађивао је са: Keith Copeland, Denis Rowland, Marco Pignataro, Cristian Jacob, Antonia Bennet, Elliot Masson, Uwe Plath, Stjepko Gut, Adam Klemm, Васил Хаџиманов, Ратко Дивјак, Dian Pratiwi и многим другима.

Члан је савета Новосадског Џез фестивала и повремено диригент Новосадског Омладинског Џез оркестра. Такође се бави ауторским и педагошким радом, а делује и као слободан уметник у земљи и иностранству.

Срђан Будић и Мајда Станојевић (swing плес)

Срђан и Мајда су плесни пар и оснивачи плесне школе „Hoppin‘ Swing“ у Београду. Дужи низ година се баве изучавањем и извођењем swing плесова, и труде се да одрже аутентични дух swing ере.

Осим предавања и развијања swing сцене у Србији, активно се такмиче на интернационалним фестивалима попут „Sofia Swing Dance Festival“, „The International Lindy Hop Championships“ и другим.

Пројекат „Mirrors“ је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа ИДЕА која послује у оквиру компаније Mercator-S.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 20:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/