Невидљива Брага

Изложба на отвореном „Невидљива Брага” биће отворена 5. новембра у 19 часова у Католичкој порти, а сви заинтресовани ће моћи да је погледају сваког дана до 30. новембра.

Encontros da Imagem је непрофитна културна асоцијација, која од 1987. године организује Encontros da Imagem – Међународни фестивал фотографије и визуелне уметности у Браги, на самом северу Португала. У питању је највећи фестивал у овој земљи и један од најстаријих фестивала фотографије у Европи.

Фестивал промовише класичну и савремену фотографију тиме што презентује радове како нових, тако и већ познатих фотографа. Циљ овог фестивала је да се суочи са тренутним темама у фотографији, те да их и прикаже – од документарних радова, кључних за разумевање времена у којем живимо, до радова који истражују и креативно укључују нове технологије снимања. Свесни тога колико је важно привући што већу публику, планиране су активности и за ширу јавност попут изложби и фотографских пројекција. За ужу публику која је већ заинтересована за уметност, а поготово фотографију, фестивал организује активности које нису чисто информативног карактера, већ које и подучавају, а међу којима су и такмичења, представљања, радионице и конференције. Током претходних тридесет и пет година, асоцијација је постепено развијала своје циљеве, који се данас могу поделити на четири особена циља: стваралаштво, раст и развој, обука, као и израда обимног фотографског архива.

Encontros da Imagem су као један од својих главних циљева увек имали израду фотографског архива, који би допринео заједничком сећању на Брагу, али и приказу процеса и еволуције фотографије.

Два дела која су приказана овде представљају две изузетно различите перспективе на град Брагу, иако су оба резултат уметничких резиденција – Rua Fonte do Mundo у којој је учествовао Фабио Куња 2021. године, односно „Иза чврстог тла” чија је резиденткиња била Марта Пинто Машадо 2022. Ова два рада су део пројекта под називом „Сећања на град” које је Encontros da Imagem покренуо још током 90их година и који је до сад организовао преко педесет уметничких резиденција, у којима су учествовали домаћи и страни фотографи. Исход ових резиденција су богате и важне фотографије града Браге, настале у потпуно различитим доменима (укључујући патримонијалне, друштвене, верске, културне, економске фотографије, итд.), тиме доприносећи изради фотографског наслеђа и овековечењу колективног сећања града Браге и свих његових димензија.

Изложба се реализује кроз сарадњу Фондације Нови Сад 2022 и пројекта Брага 27, јер је град Брага један од 4 града који су кандидати у ужем избору за реализацију титуле Европска престоница културе 2027. у Португалу.

Фото: Encontros da Imagem

The event is finished.

Ознаке:

Датум

21. Новембар 2022.
Завршен!

Време

Целодневни