Нови Сад, земљи рај

У оквиру програмског лука Калеидоскоп културе, 20. септембра 2022. са почетком у 12 часова, у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду, биће одржана промоција књиге „Нови Сад, земљи рај”, у преводу на енглески (Novi Sad – Heaven on Earth, превео Вук Тошић), коју су приредили Сава Дамјанов и Лидија Мустеданагић.

Учесници програма: Сава Дамјанов и Лидија Мустеданагић (приређивачи), Ненад Шапоња, главни уредник „Агоре”, Персида Бошковић, преводилац на енгелски језик и Срђан Орсић, књижевни историчар.

Модератор програма: Снежана Савкић

На страницама ове књиге, сазнајемо како је у својој историји ,,Нови Сад постао Србима оно што је Лајпциг био Немцима, Венеција Талијанима, Париз Французима, Амстердам Холанђанима, Краков Пољацима, Москва Русима“.

У питању је ново, измењено издање на енглеском језику, раније објављене антологије/хрестоматије о историји и културном животу Новог Сада кроз векове. Ово издање кореспондира са визијом Новог Сада као снажног центра интеркултуралних дијалога, али и културног богатства једног народа. Ова књига конституише на убедљив начин како имаголошку ауто-слику (слику Новосађана о самима себи), тако и хетеро-слику (слику о Новосађанима који су посматрани као Други). У складу са тим, и самом формом потврђује новосадску отвореност према другости, јер цела књига, на имплицитном плану, покушава да објасни процес изградње културног идентитета Новог Сада, у којем значајно место заузима сведочење Других (оних који нису Новосађани).

Приређивачи ове збирке текстова успели су да на најбољи начин дочарају дух града, фиксирањем различитих историјских, културних и друштвених елемената, на основу којих се може реконструисати свакодневни живот Новог Сада у дијахронијској перспективи. Ова хрестоматија текстова о нашем граду кроз приватну и јавну историју града и његових становника сведочи о томе да је Нови Сад још од својих првих дана имао аспирацију да постане Европска престоница културе.

Ознаке:

Датум

20. Септембар 2022.
Завршен!

Време

12:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.