3. филмски фестивал „Обнова”

Трећи филмски фестивал „Обнова” одржаће се од 1. до 4. септембра, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе, на простору Великог Лимана. Пројекат се бави европском кинематографијом и умрежавањем младих филмских стваралаца из региона и Европе.

Од пројекција које ћемо имати прилике да погледамо током фестивала издвајамо следеће, а цео репертоар можете погледати на њиховом сајту:

1. „Ко то тамо пева”

Након много година публика ће моћи да ужива у овом класику на великом платну. Рестаурисана верзија филма „Ко то тамо пева” у оквиру ремастер програма филмског фестивала „Обнова”.

Радња: У освит Другог светског рата један аутобус иде из провинције према Београду, главном граду Краљевине Југославије. Са собом носи два циганска музиканта, неталентованог шлагер певача, трапавог ловца, углађеног грађанина, млади брачни пар, ратног ветарана, невољника-туберана и повремено једну бабу. Возилом управљају кондуктер Крстић и његов син Мишко. Ови људи путују у престоницу из личних разлога, не слутећи да ће им се историја стрмоглаво обрушити на главу.

Режија: Слободан Шијан

Сценарио: Душан Ковачевић

Директор фотографије: Божидар Бота Николић

Монтажа: Лјиљана Вукобратовић

Продуцент: Милан Жмукић

Продукцијска кућа: Центар Филм

Улоге: Павле Вуисић, Драган Николић, Данило Бата Стојковић, Александар Берчек, Неда Арнерић, Миливоје Мића Томић, Ташко Начић, Боро Стјепановић, Славко Штимац, Миодраг Костић, Ненад Костић, Бора Тодоровић

Трајање 86’

2. „Нека друга жена”

У сарадњи са А1 и Југословенском кинотеком организујемо пројекцију новог рестаурисаног филма „Нека друга жена”. Филм се приказује у оквиру ремастер програма фестивала.

Радња: Убиство познатог гинеколога се догодило под необичним околностима. Врата докторовог стана су била отворена, а инспектори су пронашли у радној соби ињекцију и течност из разбијених ампула морфијума. Пиштољ којим је доктор убијен није пронађен. Убиство се поклапа са доласком докторове жене из иностранства, као и са откривањем да има љубавницу која је студенткиња и наркоманка.

Режија: Миомир Мики Стаменковић

Сценарио: Драган Марковић и Душан Перковић

Директор фотографије: Миливоје Милојевић

Монтажа: Катарина Стојановић

Продуцент: Милан Жмукић

Продукцијска кућа: Центар Филм

Улоге: Драган Николић, Мерима Исаковић, Лјубиша Самарџић, Светлана Бојковић, Иван Клеменц, Душица Жегарац, Воја Мирић, Предраг Милинковић

Трајање 95’

3. „Сјећаш ли се Доли Бел?”

Југословенским класиком „Сјећаш ли се Доли Бел?”, затварамо овогодишњи фестивал. Филм се приказује у оквиру ремастер програма фестивала.

Радња: „Сјећаш ли се Доли Бел?” је први играни филм који је режирао Емир Кустурица. Пред вама је, за многе, и даље непревазиђено култно остварење и апсолутни број један за сва времена, свети грал филмова из овог периода. Радња филма одвија се током једног лета шездесетих година двадесетог века у Сарајеву. Главни лик је дечак Дино који спознаје свет гледајући филмове у локалном биоскопу и слушајући музику у омладинском центру. Он доживљава своју прву љубав заљубљујући се у проститутку Доли Бел коју, по захтеву њеног макроа, треба да скрива.

Режија: Емир Кустурица

Сценарио: Емир Кустурица и Абдулах Сидран

Директор фотографије: Вилко Филач

Монтажа: Сенија Тичић

Продуцент: Берислав Петрушић

Продукцијска кућа: Филмски центар Сарајево

Улоге: Славко Штимац, Слободан Алигрудић, Лјиљана Благојевић, Мира Бањац, Павле Вујисић, Нада Пани, Боро Стјепановић, Живко-Жика Ристић, Мирсад Зулић, Јасмин Цело, Исмет Делахмет, Јованка Париповић

Трајање 105’

4. Добитник награде за велики допринос домаћој кинематографији – лауреат је Радивоје Раша Андрић

Филмски фестивал „Обнова” додељује редитељу Радивоју Андрићу посебну награду за велики допринос домаћој кинематографији. Ове године фестивал посвећује посебан део програма Рашиним филмовима па ћемо тако имати прилку да погледамо филмове „Лето када сам научила да летим”, „Кад порастем бићу Кенгур” и „Муње”.

5. „Либерта”

„Либерта – рађање града“ је прва филмска сага о Новом Саду, остварење које потписују редитељи Гвозден Ђурић и Жанко Томић, и приказаће преплитање српске културе и традиције са европским идеалима и изазовима 18. века.

6. „Где је Ана Франк”

У оквиру прогарама „Погон”, у сарадњи са „Сарајавео филм” фестивалом организујемо домаћу премијеру анимираног награђиваног филма „Где је Ана Франк”.

Радња: За годину дана од данас, Кити, имагинарна пријатељица Ане Франк, она којој је Ана посветила цео свој дневник, магично оживљава у куц́и Ане Франк у Амстердаму. Она верује да, ако је жива, Ана мора бити жива такође па крец́е у немилосрдну потрагу да је пронађе.

Режија: Ари Фолман

Сценарио: Ари Фолман

Директор фотографије: Тристан Оливер

Монтажа: Нили Фелер

Трајање 99’

7. „Валтер брани Сарајево”

Радња: Сарајево 1944. године. Потакнути губитком Београда те продором совјетске војске и партизана, челници немачке војске на Балкану покрећу операцију Лауфер, чији је циљ довести гориво војним возилима ради почетка повлачења у Немачку. Али, прво морају онеспособити сарајевски покрет отпора који предводи мистериозни илегалац Валтер. Док немачки обавештајац Кондор (Драгомир Гидра Бојанић) улази у покрет отпора издавајући се за Валтера, прави Валтер открива немачки план. У Сарајево стижу илегалци на челу с мистериозним Пилотом (Велимир Бата Живојиновић) са задатком да открију Кондора.

Режија: Хајрудин Крвавац

Сценарио: Момо Капор, Ђорђе Лебовић

Директор фотографије: Мирољуб Дикосављевић

Монтажа: Јелена Бјенаш

Продуцент: Хидајет Чалкић

Продукцијска кућа: Босна филм

Улоге: Велимир Бата Живојиновић, Раде Марковић, Лјубиша Самарџић, Драгомир Гидра Бојанић, Неда Спасојевић, Павле Вујисић

Трајање 133’

8. Свечано затварање фестивала, додела награда и наступ бенда Шлагворт

Након пројекције филма „Сјећаш ли се Доли Бел”, свечано ћемо затворити овогодишњи филмски фестивал „Обнова”. Жири фестивала додељује награду за најбољи домаћи филм из такмичарског програма.

9. Такмичарски програм фестивала.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Ознаке:

Датум

01. - 02. Септембар 2022.

Локација

Велики Лиман