Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе

Дом културе Студентски град из Београда, у партнерству са Студентском асоцијацијом Универзитета у Новом Саду, руководи имплементацијом двоипогодишњег пројекта „Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе”, који је подржан кроз програм „Креативна Европа” Европске комисије.

Изложба уметничких радова у Креативном дистрикту у објекту Складиште, коју ће присутни моћи да погледају у оквиру програмског лука Будућност Европе, биће отворена 29. априла и трајаће до 15. маја.

Изложба ће бити отворена сваког дана осим недеље и у њој ће моћи интерактивно да се учествује од 16 до 20 часова.

Нови Сад је универзитетски град са око 50.000 студената који не долазе само из Новог Сада и Војводине, већ и из целе Србије и региона, као и из европских земаља кроз образовне и научне размене, што Нови Сад чини једним од највећих научних и образовних средишта у Централној Европи.

Година титуле Европске престонице културе добра је прилика да, уместо језика бројки и факултетских оцена, завиримо у до сада недовољно обрађену тему свакодневнице студентског живота у кампусу. Истраживање и изложба „Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе” покушаће да дочара свакодневницу студената у нашем граду, од оснивања првог студентског дома 1954. године до данас.

Изложба се темељи на идеји да се студенти, кроз партиципативне активности, увуку у заједничко креирање савремене уметности уз коришћење архивских материјала. Млади уметник или уметница, без претходног међународног искуства, заједно ће са младим кустосом похађати летњу школу о партиципативним уметничким праксама на Институту за уметност у контексту у Берлину, а потом у нашем граду развијати уметничке пројекте директно са студентима, на основу прикупљеног фото-материјала и видео-снимака о њиховом животу. Резултат ће бити изложба уметничких радова насталих током резиденције у Холу Ректората Универзитета у Новом Саду.

Детаље о осталим програмима, џез концертима, представама, панелима, изложбама и радионицама, који се одржавају 29. априла у Креативном дистрикту, у оквиру тродневног програма „Заставе будућности”, погледајте на овом линку.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР и А1 Србија.

Ознаке:

Датум

29. Април 2022.
Завршен!

Време

16:00 - 20:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Other Locations

Складиште

Организатор

Академија примењених умјетности (Ријека

Остали организатори

Дом културе „Студентски град”
Интернет адреса
https://www.dksg.rs/
Институт за савремену уметност (Цетиње
Институт за уметност у контексту на Универзитету уметности (Берлин
Међународни центар за архивска истраживања ИКАРУС (Загреб
Немачка)
Студентска асоцијација Универзитета у Новом Саду
Хрватска)
Црна Гора)
Шпанија)