alternativa-u-izlogu

Отварање изложбе / Алтернатива у излогу

Изложба „Алтернатива у излогу“ представиће последњих сто година супкултуре кроз моду, а отварање је заказано за 22. новембар у 20 часова у Фабрици у Дистрикту.

Изложба ће моћи да се погледа до 21. децембра у Дистрикту и новосадским излозима.

Ову поставку чине стилизоване комбинације аутентичних одевних предмета из приватних збирки грађана и збирки институција културе, и дизајнерски конципираних и тематски обликованих модела дизајнерског дуа Тијане и Миле Поповић. У пројкету учествују и Љиљана Динић, кустоскиња Позоришног музеја Војводине, ако и дизајнер и стилиста, Душан Ђурковић.
Изложба је инспирисана алтернативним и супкултурним покретима који су деловали на подручју Новог Сада у различитим друштвено-историјским оквирима у последњих стотинак година. У склопу пројекта одржаће се и предавања на тему рефлексије различитих друштвених дешавања на одевање.

Изложба ће бити постављена на неколико локација по граду. Изложени аутфити ће представити десет праваца у одевању Новосађана, карактеристичних за другу половину 20. века, и моћи ће да се виде на следећим локацијама:

– ТЦ Променада (5 праваца, 10 аутфита)

– Дистрикт (2 правца, 4 аутфита)

Piazza Italia (1 правац, 2 аутфита)

Bulevar Books (1 правац, 2 аутфита)

– Трг Слободе (1 правац, 2 аутфита)

У оквиру отварања изложбе одржаће се и трибина на тему „Начин облачења као израз припадности супкултурном покрету / Нови Сад, друга половина 20. века ”.

На трибини ће говорити: Анђелија Терзић, историчар уметности и уметник, Игор Тодоровић, аутор књиге Новосадска пунк верзија и уредник програма СКЦ Фабрика, Љиљана Ченејац, представница панк сцене 80-их и Стефан Жарић, историчар моде.

Трибину ће водити новинарка Весна Фаркаш и стилиста Срђан Швељо.

У Фабрици ће, као пратећи програм изложбе, бити изложене 4 целине: 

Модне вињете – неколико репрезентативних аутфита, карактеристичних за аллтернативну модну сцену Новог Сада у другој половини 20. века, које ће носити наши млади суграђани у улози манекена-волонтера.

Колажи Срђана Швеља – инспирисани алтернативном модном сценом друге половине 20. века.

Модни едиторијал Драгане Крстоношић – Фотографије из модне колекције „Witches on Holiday” из 1992. Драгане Крстоношић Даде

Избор уметничких фотографија и скица Вере Лајко у области модног дизајна и авангарнде новосадске сцене у другој половини 70-их

Избор фотографија и цртежа Анђелије Терзић из приватне архиве – авангарнда новосадске сцена

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Марија Мандић

Ознаке:

Датум

22. Новембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Удружење „Река“