ester

Естер – графичка новела / Од Рације до Аушвица

Изложба „Естер – графичка новела у едукацији о Холокаусту” ће бити отворена 17. јуна у 19 часова у Културној станици Свилара. Изложба спада у пројекат „Од Рације до Аушвица: Нови Сад – град културе сећања” и моћи ћемо да је погледамо сваког дана од 10 до 20 часова, до 24. јуна.

Отварање изложбе је заказано за 17. јун у 19 часова, на којој ће говорити:

Јан Ерик Дубелман (Jan Erik Dubbelman) – директор међународног одељења Куће Ане Франк, Амстердам

Мартина Машке (Martina Maschke) – директорица Међународне сарадње за едукацију о Холокаусту и борбу против антисемитизма у Министарству образовања Републике Аустрије, Беч

„Естер” је збирка едукативних графичких новела о животу пре, за време и након Холокауста, драматизованих илустрованих прича о стварним личностима, базираних на историјској грађи, архивској документацији, историјским новинама, фотографијама, сведочанствима и радовима историчара. Новеле се фокусирају пре свега на животе младих људи, и њихове судбине за време ратне окупације, а истовремено нуде јединствени сет архивског материјала, интерактивне мапе, фотографије, и истраживачке задатке за ученике. Овај јединствени едукативни концепт привукао је пажњу међународне стручне јавности.

Збирка „Естер” се стално увећава. Од 2016. до данас, Тераформинг је сачинио више едукативних графичких новела, које обухватају приче о предратном животу, али и о страдањима Јевреја у логору на Старом сајмишту, о преживљавању једног јеврејског дечака којег су скривали у окупираном Београду, о усташким злочинима над Ромима у Срему, о страдањима младих Јевреја и Срба у Новосадској рацији, али и о савременом истраживачком раду архивиста и историчара, као и о самом процесу креирања ових графичких новела. Новеле су настајале кроз тесну сарадњу са локалним архивским институцијама и низом стручњака, а саме илустрације су радили различити уметници.

У оквиру изложбе видећемо низ прелепих илустрација, историјске грађе и прича базираних на животима стварних личности.

Изложба је део програма „Од Рације до Аушвица – Нови Сад град културе сећања” који Тераформинг организује са партнерима из Новог Сада и низом партнерских организација широм Европе. Више информација о пројекту погледајте на www.terraforming.org.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Terraforming

The event is finished.

Ознаке:

Датум

17. Jun 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 21:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад

Организатор

Terraforming - Тераформинг
Електронска пошта
contact@terraforming.org
Интернет адреса
https://terraforming.org/

Остали организатори

Библиотека Матице српске
Интернет адреса
https://www.bms.rs/
Историјски архив Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.arhivns.rs/
X