Палата

У недељу 12. јуна, у Културној станици Еђшег, публика ће имати прилику да у исто време испрати три независна, али међусобно повезана перформативна чина ауторки Селме Селман, Иване Ивковић и Марине Марковић, у оквиру пројекта „Палата”.

Палата (palace) је назив site-specific поставке у оквиру које ће три уметнице изводити појединачне перформансе у међусобној интеракцији. Простор палате представља својеврсни микрокосмос у којем владају јасно успостављена правила на која ће уметнице медијумом сите-специфиц перформанса реферисати.

Пројекат „Палата” у први план износи теме аутономије и економије моћи кроз провоцирање успостављених правила унутар хијерархије двора као симбола хетеропатријархалног устројства који се промишља из женске позиције. Полазећи од идеје културно-историјског и архитектуралног наслеђа Новог Сада, поставка ће бити смештена у простор Културне станице Еђшег (мађ. јединство), бившег дворца и стрељане.

Указивање на ограничавајућа правила хетеронормативних система је заједнички именитељ уметничких ангажмана све три уметнице, Такође све три се у својим радовима баве родним релацијама, идентитетом, телом и телесним користећи неретко перформанс као приступ овим темама, прилазећи му из различитих позиција. Селма Селман из позиције субјекта, у првом лицу једнине, изражава односно каналише гласове потлачених, док Марина Марковић поставља своје тело као објекат над којим извршавајући одређени чин подражава друштвену опресију над женским телом. Ивана Ивковић, користећи и објективишући мушко тело у својим перформансима, из визуре жене дискутује и субверзира стереотипне родне улоге у друштву и узвраћа поглед са огољености жене на огољеност мушкарца. Њихови радови испољавају артикулисан бунт кроз који се промишља друштво и његови лимити.

Први пут ће се ове три ауторке које се и иначе, на сасвим различите начине, опробавају у пољу перформанса, наћи заједно унутар дворске консталације која служи као концепцијски оквир.

У оквиру додатног програма,  у Галерији „Бел Арт” у Новом Саду, биће отворена изложба цртежа три ауторке, у четвртак 9. јуна.  

Након реализованог перформанса у простору Културне станице Еђшег, публика ће моћи да види инсталацију и видео запис перформанса, као и да присуствује читању женске поезије и разговору са ауторкама пројекта.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

12. Jun 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Културна станица Еђшег
Антона Чехова 4, Нови Сад
Интернет адреса
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/

Организатор

Удружење „Марксеник"

Остали организатори

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/
X