Дис-фестивал

„Дис-фестивал” се одржава од 14. до 16. септембра у Галерији Матице српске у оквиру недеље извођачке уметности програмског лука Калеидоскоп културе.

Фестивал представља јединствен програм у свету савременог плеса и перформанса и окупља уметнике и уметнице са инвалидитетом чији су радови направљени за извођење у музејско-галеријском простору, или су му прилагођени за ову прилику. Програм је усмерен на критичко преиспитивање питања бриге у данашњем друштву, као и начина на који се стварају ставови о различитости.

У називу фестивала „дис” је латински prefix којим се између осталог означава негација, супротно значење или одсуство нечега.

Фестивал је део вишегодишњег континуираног рада Пер.Арт организације на развоју и одржању културе солидарности и приступачног окружења. Програм ће се одвијати у изложбеним просторима Галерије Матице српске приступачним за кориснике колица и биће превођен на српски говорни и знаковни језик.

Програм:
14. септембар / 19 часова / Галерија Матице српске / Сала за 20. век

У видео перформансу и предавању „Аутопортрет у три чина” Диана Анселмо обједињује свој уметнички и активистички рад користећи формат аутопортрета за критичко преиспитивање погледа, начина на који се ствара одређен поглед и став о свету који нас окружује и о појединцима који су по нечему другачији, те су као такви стигматизовани и искључени из друштва и јавности. У овом раду Диана Анселмо на прецизан и духовит начин износи пред публику снажне властите примере и примере својих колега и колегиница у којима се представља жељени поглед: поглед који је одређен стварним искуством оних који су историјски дискриминисани и поглед који мења стање ствари у свету.

Извођење је на говорном енглеском језику, са преводом на говорни српски и знаковни српски језик.

Концепт, извођење: Диана Анселмо

14. септембар / 20 часова / Галерија Матице српске / Велика сала

Дует је плес који израња из борбе за блискост и борбе са блискошћу, која се одвија како у нама самима, тако и у односу са другима, онима чијим смо погледима стално изложени. Диана Ниепце је поставља огољену на сцену –дословно кроз гола тела извођача, кроз физичко испитивање грубости, које разбија слику утопијских тела и односа, те кроз провокативно огољавање односа моћи међу различитим телима у тренуцима преплитања њихове велике блискости и суровог сукоба.

Перформанс није за млађе од 16 година. Перформанс садржи призоре голотиње и велике физичке грубости.

Уметничко вођство, кореографија: Diana Niepce

Извођење: Diana Niepce, Hugo Cabral Mendes

Дизајн светла: Carlos Ramos

Звук: Jonny Kadaver

Костим: Силвана Ивалди

Фотографија: Alípio Padilha

Продукција: Produção d’Fusão

Копродукција, уметничка резиденција: O Espaço do TempoKoprodukcija: Centro Cultural de BelémPodrška: Lisbon City Hall/ Marvila Library, ORG.I.A 

15. септембар / 18 часова / Галерија Матице српске / Изложбена централна сала на 2. спрату

Кога је брига?/! је изрека која може да изрази непоштовање или вољно одбацивање важности нечега, али шта би било ако бисмо је посматрали као критички исказ и отворено питање? У брижној, а у исто време и врло директној интеракцији са публиком, Перел отвара могућност за преиспитивање бриге и њене важности, нарочито у садашњем тренутку, снажно одређеним искуством пандемије, могућим преласком у ендемију, затим избијањем рата у Украјини и његовим надолазећим економским последицама. Да бисмо (пре)живели, да бисмо се ослободили своје туге и стреса, морамо да будемо у стању да кажемо: „Кога брига!”. У исто време, ово је тренутак када је брига најважнија. Како можемо да прихватимо сопствену рањивост, како би она помогла покретању колективне свести о рањивости других и како та свест може да подржи друштвену промену? У овом раду Перел ствара простор за заједнички напор ка изналажењу могућих одговора и размишљање о овим сложеним и важним питањима.

Извођење је на говорном енглеском језику.

Перформанс садржи призоре голотиње.

Концепт: Перел

Извођење: Перел у сарадњи са публиком

Подршка: Mabou Mines Associate Artist Residency (Њујорк), HomoNovus Festival (Латвија), Fonds Darstellende Künste (Немачка)

15. септембар / 19.30 часова / Галерија Матице српске / Сала за 20. век и разни изложбени простори

Перформанс „Ми нисмо чудовишта” заснован је на идеји Далибора Шандора и његовој потреби да укаже на проблем искривљене слике коју друштво и широка јавност стварају о свакоме ко је на неки начин другачији, као и на неправду која им се тиме наноси. У овом раду, уметници са и без инвалидитета преиспитују однос између посетиоца и уметничког дела у музеју, истражују нове начине стварања уметности, те проширују схватање самог појма уметничке збирке, коју обогаћују уводећи путем живе изведбе питања, проблеме и позиције својствене особама са инвалидитетом.

Извођење је на говорном српском језику, са преводом на говорни енглески и знаковни српски језик.

Идеја: Далибор Шандор

Уметничко вођство: Далибор Шандор, Xavier Le Roy, Alexandre Achour, Саша Асентић

Уметничка сарадња: Оливера Ковачевић Црњански, Фросина Димовска, Scarlet Yu

Изводе: Марко Башица, Сњежана Булатовић, Ђорђе Хрубења, Снежана Коларић, Беата Перге, Михаило Петровић, Марко Рошулов, Марина Сремачки, Јелена Стефаноска, Далибор Шандор, Наталија Владисављевић, Ања Вучевић, Саша Асентић, Alexandre Achour, Дуња Црњански, Фросина Димовска, Оливера Ковачевић Црњански, Александра Марковић

16. септембар / 19 часова / Галерија Матице српске / Велика сала

Представа „Приказ” је прилика да упознате особе које из разних разлога привлаче на себе поглед других и не уклапају се у савремене телесне и друштвене норме. Седам уметника и уметница из области позоришта, плеса и перформанса заједно са публиком стварају јединствену изведбену ситуацију у којој је напетост одређена односима заснованим на гледању, као и на различитим обрасцима понашања које стварамо гледајући себе и друге. Присећајући се уметничких дела која тематизују поглед и позивајући се на научне, медицинске и конзумеристичке приступе погледу и изгледу, уметници и уметнице у овом раду истражују границе људске различитости, њене приказе у свести, језику и односима, као и начине на које настају представе о различитости.

Извођење је на говорном пољском и енглеском језику са преводом на говорни српски и знаковни српски језик.

Перформанс није за млађе од 16 година. Перформанс садржи призоре голотиње.

Режија, сценски покрет: Justyna Wielgus

Драматургија: Justyna Lipko-Konieczna (Текст настао кроз импровизацију извођача)

Изводе: Diana Bastos Niepce, Emil Zaremba, Michał Pęszyński, Aleksandra Skotarek, Maciej Pesta, Helena Urbańska, Katarzyna Żeglicka

Сценографија, костим: Wisła Nicieja

Видео: Wojtek Kaniewski

Одабир музике: Justyna Wielgus

Светло, звук: Robert Romanowski

Продукција: Magdalena Grudziecka

Сви програми на фестивалу су бесплатни. Због веома ограниченог броја места у публици, пријава путем мејла је обавезна: perart2005@gmail.com

Фото: Алексанадар Рамадановић

Ознаке:

Датум

14. Септембар 2022.
Завршен!

Организатор

Удружење „Per.Art"
Интернет адреса
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/