metronomija

Плесна представа Метрономија

У току отварања програмског лука Калеидоскоп културе одржава се плесна представа Метрономија на Teatarskoj sceni 2 у Дистрикту 3. септембра, кореографкиње Тамаре Гвозденовић, у продукцији Института за уметничку игру.

Кореографија: Тамара Гвозденовић

Музика: Kangding Ray

Асистент кореографкиње: Огњен Вучинић

Играчице: Катарина Бућић, Соња Стојановић, Ангела Михова, Уна Балаж, Миона Петровић и Тијана Остојић

Градимо нашу заједничку будућност разматрајући контрасте: Конструкција против деконструкције, паралела, гужва наспрам усамљености, између, негативан простор, сенка, смена тела, промена простора, промена перцепције и перспективе. „Да бисмо створили прво ћемо уништити. Све што смо изградили ми ћемо уништити. Све у шта смо веровали ћемо избрисати. Сва лица која смо видели ћемо заборавити. Нећемо почети од нуле. Задржаћемо темеље. У деловима. Скупљаћемо. Неки ће остати. Ми ћемо одабрати. Неки ће бити заборављени. Састави. Подигни. Одступи. Валоризуј. Уништи.“ – наводи ауторка пројекта.

Тамара Гвозденовић након студија визуелних уметности у Нојхателу се придружила угледном Конзерваторијуму за музику и плес Тринити Лабан у Лондону, где је и наш познати кореограф Александар Илић магистрирао. Након дипломирања представила је свој први плесни позоришни комад „Sainte Marie Joseph de la Rose”, у Théâtre du Pommier у Нојхателу, а следеће године одмах затим и други „Sous le Cou(p) du Lapin”. Најзад, и трећи „Light Scream”. Године 2014. се придружује чувеној белгијској плесној позоришној трупи Peeping Tom у Бриселу.

Оснивачица је Le Facteur, плесно позоришне трупе која је формирана као колектив уметника, развијајући се на потезу Швајцарске, Француске и Белгије. Београдској публици се представила прошле године у оквиру прве едиције Фестивала Sola с представом „Tombés“.

Институт за уметничку игру, први и једини акредитовани студијски програм у области уметничке игре у Србији, је основан 2014. године. Акредитовани студијски програми на основним, мастер и докторским студијама пружају школовање у области високо професионалне уметничке игре (класичан балет, савремена игра, сценска народна игра и музика), кореографје, балетске педагогије и педагогије савремене игре. Више информација на њиховом сајту.

Фото: Немања Мараш

Ознаке:

Датум

03. Септембар 2022.
Завршен!

Време

21:00 - 22:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Институт за уметничку игру
Интернет адреса
iui.rs