preoblikovanje

Преобликовање – од употребног предмета до савремене форме

Изложба на отвореном „Преобликовање – од употребног предмета до савремене форме” биће постављена од 1. до 4. септембра у објекту Производња у Дистрикту, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе. Отварање изложбе заказано је за 19 часова. 

Свој досадашњи рад уметник карактерише као истраживање и испитивање различитих стилова и техника кроз мотив портрета, првенствено сликарским техникама, али и графичким, цртачким као и вајарским методама. Заинтересованост за људски лик као тему, развија током студија, даљим истраживањем, радом и напредовањем, главни фокус његовог интересовања постаје човеков производ, односно свакодневни употребни предмет који је искоришћен, и губитком своје сврхе постаје непожељан и одбачен.

Темом под називом Преобликовање – од употребног предмета до савремене форме исказује заинтересованост за тродимензионални објекат и скулптуру. Сама идеја рада заснива се на коришћењу одбачених, неуметничких, утилитарних предмета које су део наше свакодневице. Великом потрошњом и доступношћу предмета који се одбацују на дневном нивоу указује на потрошачко друштво, конзумеризам, али и могућност рециклаже у сврху давања нових облика и вредности, мењајући окружење, намену и сврху одбаченог. Такође, базира се на истраживању на који начин неуметничко, постаје уметничко. Радови су изведени у комбинованој техници при изради саме конструкције – надоградњом (лепљењем, причвршћивањем) различитих материјала и облика (готових предмета), као и физичким деловањем на облик (ломљење, кривљење).

Овај начин формирања конструкције представља неисцрпни извор нових могућности и нових форми. Та нова, апстрахована форма обложена је у техници папир-маше (papier-mache) и пратећи облик конструкције, ствара нову, уметничку форму. Колорит је базиран на коришћењу претежно интензивних нијанси различитих тонова, што реферише на синтетичко и вештачко али и на ново, у корист преобликовања обичног предмета у форму од естетске вредности.

Александар Станојевић (1992) дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку за сликарство у класи проф. др Босиљке Зиројевић. Тренутно је мастер студијама сликарства на Академији уметности у Новом Саду. Боравио је у резиденцијалном пројекту Summer Academy of Fine Arts 2015. године, као и на размени студената у Гранади. Од 2015. године ради као ментор и ликовни педагог Ђачке ликовне колоније у Параћину. Тренутно живи, ради и ствара у Новом Саду. До сада је имао 15 самосталних изложби, а учествовао је и у неколико колеквиних изложби. Добитник је 44. награде Палете младих. Члан је СУЛУВ-а од 2020 године.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа ИДЕА која послује у оквиру компаније Mercator-S.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

04. Септембар 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
X