Quo Vadis Mundi?

Изложба „Quo Vadis Mundi?”  у организацији Галерије „Бел Арт” ће бити отворена од 25. семптебра у 19.30 часова и биће постављена до 25. новембра, у оквиру програмског лука Калеидоскоп културе. Ова јединствена „галерија на отвореном” смештена је на Субином платоу у Лиманском парку, на раскрсници улица Народног фронта и Булевара ослобођења, у непосредној близини  Моста слободе и Креативне четврти.  На 49 јарбола висине 8 метара постављају се ауторске изложбе уметничких застава. Могућност сагледавања изложби уметничких застава са дистанце, али и кретање између јарбола, испод застава, пролазницима нуди јединствени уметнички амбијент  и неочекивани дијалог/сусрет са уметничким делом.

На изложби под називом „Quo Vadis Mundi?”, одабрани уметници  ће на својим заставама манифестовати властите реакције на актуелно стање света које све више препознајемо као кулминативни период либералног капитализма у коме је на делу немилосрдна употреба човека.

У свакодневном животу застава има своју функцију, она је идентитетски симбол државе али и бројних других друштвених асоцијација, док се током нашег конзумерског доба трансформисала и у честу ознаку појединих брендова. Изложба развија дух заједништва, међусобне припадности и наклоности истомишљеника, а борба за заставу се често схвата као врхунски етички идеал у борби за очување идентитета.

У феноменолошком смислу и поред свих симболичких вредности заставе као феномена, она је увек уметничка визуелна и пар еxцеллеце ликовна творевина. Нјена иконографска структура је саздана од чистих и јасно видљивих  ликовних елемената (боја, површина, линија, композицијска схема). Најчешће се ради о усклађеним геометријским композицијским решењима, о препознатљивој, лако читљивој и упечатљивој визуелно-језичкој структури, која је способна да евоцира и тематизује оно што се заставом означава.

На ову изложбу позвани уметници који су у својој досадашњој пракси трагали за рационалним складом естетских и етичких начела, за мондријанским ставом о неопходности “реда, склада и хармоније” и модернистичкој тези о “естетском друштву”, за принципима који су данас итекако потребни данашњем свету који као да “заборавља” основна морална начела, свету који живи у хаосу и свету који се налази, како то примећује Едгар Морин, “у перманентној кризи човечанства које не успева да буде човечно”.

Кустос: Сава Степанов (РС)

Уметници: Николај Велчов (РО), Иштван Балинд (ХУ), Ђанино Божић (ХР), Ненад Шошкић (МЕ), Милан Јакшић (РС), Босиљка Зиројевић Лечић (РС), Растислав Шкулец (РС)

 

Партнер недеље визуелне уметности је ДДОР осигурање.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо, Бел Арт

Ознаке:

Датум

01. Новембар 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Субин плато у Лиманском парку
Лимански парк, Булевар деспота Стефана, Нови Сад

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/

Остали организатори

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције
Интернет адреса
https://ugzins.rs/
Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције
Интернет адреса
https://ugzins.rs/
Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције
Интернет адреса
https://ugzins.rs/