Radu Pavel Gheo (Румунија) / Ноћ књижевности

Radu Pavel Gheo из Румуније учествоваће на Ноћи књижевности 17. септембра од 17 до 20 часова у приземљу СПЕНС-а, у пролазу код продавнице здраве хране Био Зрнце.
Ноћ књижевности се одржава у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе.

Двадесет година касније, 2010. године, Влад Јиван се са супругом и сином тинејџером враћа у Сплит – не више у Југославију, већ у Хрватску. Сусреће неке од својих бивших пријатеља, оштећених траумама ратова у бившој Југославији. Сазнаје о логору Лора из Сплита ио трагичним судбинама неких својих бивших пријатеља. Штавише, док се враћа на место свог одмора 1989. године, сенке прошлости почињу да прогањају њега – и његове пријатеље из Сплита.

Јадран је тихо таласао, а негде с леве стране простирао се стари град, са високим угледним здањима, са доминантним торњем катедрале – Свети Дује, како ће касније сазнати. Окренуо се према високом брду, са врхом зараслим у дрвеће: с друге стране хотела приметио је горе, близу врха, међу зеленим крошњама дрвећа, низ огромних металних слова, као она у Холивуду, која су формирала реч ТИТО.

Radu Pavel Gheo је румунски писац, есејиста и преводилац. До сада је објавио дванаест књига, укључујуц́и романе, приповетке, есеје; многе од њих су поново издате у два или три издања. Добитник је неколико националних признања за своје књиге и преводе са енглеског. Године 2016. његов роман „Диско Титаник” ушао је у ужи избор за све главне књижевне награде у Румунији; на крају му је додељена Национална награда „Културни посматрач“ за белетристику и награда Уније румунских писаца Темишвара. Културни часопис Тиук! проглашена за „Књигу године 2016“. Недавно је „Диско Титаник” преведен на српски (Партизанска књига, Кикинда, 2022). Раду Павел Гхео тренутно живи у близини Темишвара и ради као предавач румунске књижевности на Западном универзитету у Темишвару. Такође је колумниста недељника Суплиментул де цултура и месечних културних часописа Оризонт.

Фото: Claudia Bucsai

Ознаке:

Датум

17. Септембар 2022.
Завршен!

Време

17:00 - 20:00

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/