rok kamp za devojčice

Рок камп за девојчице / Вила

Пројекат „Рок камп за девојчице” је јединствени камп на овим просторима који ће 5. јуна на Врднику, у оквиру „Вила” фестивала, окупити девојчице које желе да науче основе свирања гитаре, бас гитаре, бубњева, клавијатура и музичке продукције.

Овај непрофитни програм намењен је девојчицама узраста од 11 до 14 година и сваке године се одржава у другом граду у Србији. Осмишљен је тако да 7 дана са девојчицама интезивно раде менторке – младе музичарке, уз чију помоћ учеснице формирају своје бендове, са којима наступају на концерту последњег дана кампа.

Рок кампом за девојчице тежи се ка промени данашње слике на алтернативној музичкој сцени: према статистичким подацима из 2016. године (а ускоро се очекују и резултати истраживања из 2019. и 2020. године) девојака и жена на домаћим топ листама у рок музици има свега 6.5%. Такође, настоји се да се девојчицама понуди могућност и подстицај са којом се не срећу тако често јер се гитара и бубњеви често виде као „мушки инструменти” а рок, метал, панк и џез као „мушки” музички жанрови.

Кроз овај програм организаторке кампа се труде да освесте нове могућности код девојчица као и да их подстакну да се баве својим музичким интересовањима за које често немају довољно прилика. Поред тога, девојчицама које учествују нуди се нови, занимљив и квалитетан културни и креативни садржај. Важно је напоменути да се учешће у кампу не завршава након 7 дана – организациони тим, заједно са менторакама током читаве године остаје у контакту са девојчицама, пружа им могућност за учеше у другим програмима, као и могућност да наступају на различитим догађајима. Тако су 2019. године девојчице са првог и другог рок кампа имале прилику да наступе свако вече на Exit фестивалу, највећем музичком фестивалу у нашој земљи.

Рок камп за девојчице намењен је девојчицама из целе Србије, без обзира на претходно музичко образовање и искуство. Посебно су добродошле девојчице које желе да се баве рок музиком, али до сада нису имале прилику да то своје интересовање развијају. Девојчице које се на неки начин разликују од већине додатно су подстакнуте да се пријаве на камп. У процесу селекције организациони тим се труди да обухвати девојчице из што више различитих места широм државе, различитих нивоа музичког предзања и да учеснице различитих узраста буду равномерно заступљене. Једино што је важно за учешће у програму јесте да девојчица разуме српски језик и да има физичке могућности да свира изабрани инструмент.

Завршни концерт који се одржава последњег дана кампа сваке године заиста је посебна прича, зато што сви присутни у публици имају прилику да виде невероватну количину „рокерске” енергије, а ту енергију првенствено шире девојчице које излазе на бину и бодре једна другу током читавог концерта. Пројекат Рок камп за девојчице је важан на толико нивоа, и иако то можда звучи претенциозно, искрено мислим да су ове девојчице те које ће променити свет. Мало по мало, са инструментима у рукама и музиком као најјачим средством, добра енергија ће се проширити и привући само још више људи који ће увидети да се у оваквим пројектима налази оно што зовемо „боље сутра”, у ауторском тексту за портал Балканроцк написала је Катарина Митић, једна од организатирки Рок кампа за девојчице.

Како организациони тим верује да је децентрализација један од важних фактора у грађењу јачег и активнијег учешћа жена на домаћој музичкој сцени, камп се сваке године одржава у другом граду. Први Рок камп за девојчице у овом делу Европе одржан је 2017. године у дечјем одмаралишту „Шупља стена” на Авали. Следеће године, камп је одржан у Сремским Карловцима, док је треће издање 2019. године било реализовано у Књажевцу. Четврто издање Рок кампа је услед погоршања ситуације изазване пандемијом реализовано у онлајн формату, док је Пети Рок камп за девојчице организован у хибридном онлајн-уживо формату у три града у Србији (Ужице, Ниш и Зрењанин). Шести Рок камп за девојчице биће одржан у Крушевцу од 11. до 17. јула 2022. године

Ко организује Рок камп за девојчице?

Иза Рок кампа за девојчице стоји тим младих и посвећених жена колектива FEMIX, који од 2010. године у сарађује са великим бројем организација, колектива и уметница и уметника. Femix подстиче рад уметница и пружа им ресурсе, повезује уметнице и активисте и активисткиње из различитих области, бави се различитим формама едукације, истражује, у дијалогу је са доносиоцима одлука и промовише вредности родне равноправности и отворености, придрзавајуци се високих стандарда професионалности, како би културну сцену Србије и региона учинио праведнијом и доступнијом свима.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

05. Jun 2022.
Завршен!

Време

16:00

Локација

Фрушке терме
Hotel Fruske Terme, Врдник

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/