Савремени српски композитори – нова сцена

Концерт „Савремени српски композитори – нова сцена” биће одржан 13. септембра у Културној станици Свилара, у оквиру недеље извођачке уметности Калеидоскопа културе.

Савремено музичко стваралаштво домаћих композитора је подручје живе, свеже, квалитетне и за сад неоткривене (од стране шире публике) музике. Стилски разноврсна, експресивно убедљива, жанровски неспутана, ова музика поново ставља примат ка комуникативности на релацији композитор — извођач — публика. Савремене композиционе тенденције алеаторике, импровизације, микротоналности, постминимализма, процесуалности, редукционизма, електро-акустике се међусобно прожимају и стварају нове звучне просторе у којима се константно преиспитује досадашњи начин перцепције музике.
Иако је у одређеним институцијама подржана, ова музика је и даље далеко од очију јавности, и простор за њу се мери у микронима целокупне медијске покривености. Генерација композитора који живе цео вој живот у двадесет првом веку, и даље нема своју институционалну подршку коју имају композитори који су почели са својим стваралаштвом на прелазу између миленијума. Самим тим, разлика у поетици, приступу, садржају, форми, медију као и начину комуникације изван самог концертног подијума је знатно драстичнија у односу на разлику свих претходних генерација, те је успостављање нове мреже од императивне важности.

Из тог разлога, квартет Пнеума налази своју сврху управо у промоцији музике најмлађе генерације домаћих композитора. Увек је у потрази за постојећим композиција које би промовисала на концертима, али у оквиру овог пројекта, направила би и јавни позив за композиторе да искомпонују ново дело за ову прилику. Циљ пројекта јесте концертно извођење оваквог репертоара и презентација новосадској публици.

Партнери Калеидоспкопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

13. Септембар 2022.
Завршен!

Време

20:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад
X