Shira Ufila & Кајхан Калор и Ердал Ерзинџан

Наступ мултиетничког домаћег састава Shira Ufila и источњачких виртоуза Кајхана Калора и Ердала Ерзинџана биће одржан у оквиру Pocket Globe фестивала, у суботу, 12. новембра у 20 часова у Позоришту младих.

•  Shira utfila (Србија)
Групу  Shira utfila  је 2000. године основао Стефан Саблић – певач, свирач уда и кануна, аранжер, композитор, позоришни редитељ и кантор. Стефанова разнолика интересовања, као и усавршавања у Србији и Израелу, допринели су и омогућили му да темељно и систематично приступи сефардској музичкој традицији, као и општем јеврејском наслеђу и традицији других народа који су у минулим вековима делили историјске, географске и културне пределе Балкана, Медитерана и Блиског истока. Схира утфила је мултиетнички и мултиконфесионални ансамбл, који своју инспирацију црпи из разноликости и богатства јудео-шпанске, османско-турске, арапске и балканске музичке традиције. Објавили су девет албума – седам са народном и два са литургијском музиком. Истовремено носталгична и тако жива, ​​евоцирајући богатство сефардске баштине, музика бенда Схира утфила чува традицију, креативно је освежавајући, истражујући њене богате потенцијале и културни дијалог с другим традицијама и пружајући то следећим генерацијама као дар и одговорност. Бенд је обишао десетак земаља и сарађивао на разним пројектима који укључују сефардску музику. Shira utfilaстраствено спаја своје знање о класичним традицијама и преданост њиховом очувању са добрим осећајем за импровизацију и фузију. Њихов специфичан звук доноси модеран приступ историјском наслеђу. Поред Стефана, бенд чине: Бранислава Подрумац (вокал), Александар Јовановић Шљука (клавир), Филип Крумес (виолина), Синан Аћифовић (кларинет), Срђан Ђорђевић (контрабас) и Горан Милошевић (удараљке).

Кајхан Калор и Ердал Ерзинџан (Иран / Турска)
Овај концерт нам доноси музицирање двојице виртуоза, прожето традиционалним звуцима култура из којих они потичу – Персије (Иран) и Анадолије (Турска). Класичне музичке традиције Персије и османске Турске имају много тога заједничког. Деле древни модални систем познат као макам (маqам), као и импровизацију, која игра кључну улогу у извођењу. Исто тако, народне музичке традиције ове две земље имају много тога заједничког: сличност појединих инструмената и техника свирања на њима, те технике певања у вишим регистрима, које су тако уобичајене у планинским земљама и користе их певачи широм овог огромног подручја. Музика коју ови музичари изводе – Кајхан Калор на кеменчеу (тип лире) и Ердал Ерзинџан на баглами (врста тамбуре) – има корене у дубокој прошлости, али је и сасвим модерна. Доминантно је инструментална, што представља одступање од традиције обеју култура у којима је певач водећа личност. Иако је традиционално певана поезија саставни део готово целокупне блискоисточне музике, у овом случају атмосферу поезије преноси звук инструмента. Овај апстрактнији начин преношења емоција и продуховљености увек је био присутан у источњачкој музици. У вокалној традицији од арапског света до Ирана и Индије, пратећи инструмент је настојао да опонаша нијансе гласа, често понављајући мелодијске фразе или делујући као мост између строфа. У погледу духовности и емоционалности, музика Кајхана Калора и Ердала Ерзинџана је веома интензивна, попут молитве. Настоји да слушаоца уведе у своје царство налик трансу, преплићући екстатичне ритмове са раскошним мелодијским фразама. Кајхан и Ердал често сарађују, а досад су објавили један заједнички албум: The Wind (ECM, 2006.). Концерт на фестивалу Pocket Globе  представља њихов премијерни наступ у Србији.

Концерт ће бити одржан у оквиру првог World Music Festivala Pocket Globe  који доноси шест изванредних концерата у Новом Саду (Новосадска синагога / Позориште младих), од 10. до 12. новембра. У оквиру концертног програма наступиће уметници из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Марока, Француске, Турске, Кипра и Ирана.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

12. Новембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 22:00

Локација

Позориште младих
Ignjata Pavlasa 4, Нови Сад

Организатор

Удружење Ring ring
Интернет адреса
https://ringring.rs/

Остали организатори