Small Reboots / Уметнички дијалози

Изложба јапанских уметника под именом „Small Reboots” биће отворена 12. августа у 20 часова у Музеју савремене уметности Војводине, а публика ће моћи да је погледа до 28. августа.

Уметници: Хироко Окада, Аи Хасегава, Сачико Кодама, Таканори Ишизука и Хајаши Томохико

Кустоси: Томохиро Окада (Јапан), Ксенија Маринковић (Србија)

Друштво изобиља и контроле суочило се са опасним уљезом, вирусом, који је утицао на то да преиспитамо своје приоритете и позицију најмоћније врсте на планети, у светлу материјалног и интелектуалног наслеђа и технолошких ресурса којима располажемо. У светлу постхуманизма промишљамо шта треба да оставимо иза себе. Да ли је ово тренутак када можемо да кликнемо заједно и да покренемо наш свет у жељеном смеру?

У 21. веку, када читаво људско биће пролази кроз „велико ресетовање“, пандемије, глобалну климатску и енергетску кризу, сингуларност, опадајаћи наталитет, хоће ли нас само понети турбулентне струје промена? Савремени уметници који су се увек суочавали са временом, стварајући са новим знањем и технологијом, дају нам „Small Reboots“ које за нас превазилазе „Great Reset“. Њихове реализације и идеје омогућују нам да се и сами суочимо са новим временом.

Овом изложбом представићемо пет јапанских уметника чији је рад фокусиран на интеракцију између човека и хибрида, истражујући различите медије, али и преиспитујући питања попут људске репродукције, регенеративне медицине, искуства проширене реалности, постојаности материјалног света. Концепт такође истражује широк спектар медија – видео, нове медијске уметности, инсталације, скулптуре.

Окада Хироко – савремена уметница

Сценарији живота и сексуалности, и нове вредности људи који их окружују, представљени су као визија будуц́ности, заснована на сценаријима које разматра напредна медицинска наука.

Кодама Сацхико – медијска уметница

Нјене скулптуре вешто користе хемијске феномене као што су магнетне течности и промене светлости.

Ишизука Таканори – савремени уметник

Скулптурална инсталација представља кутак Јапана под Великим ресетовањем.

Хасегава Аи – медијска уметница и дизајнерка

Сценарији разматрани из напредне медицинске науке представљају вредности живота и сексуалности.

Хајаши Томохико – медијски дизајнер и стратег

Робот за телекомуникацију, креиран да помогне медијским уметницима, дизајнерима и њиховим породицама да превазиђу раздвојеност изазвану земљотресом 2011.

Радно време:

уторак – петак: 10-18 часова
субота – недеља: 10-14 часова
понедељак: нерадно

Фото: Sachiko Kodama

Ознаке:

Датум

28. Август 2022.
Завршен!

Време

10:00 - 18:00

Локација

Музеј савремене уметности, Нови Сад
Дунавска 37, Нови Сад

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/

Остали организатори

EU – Japan Fest Committee
Интернет адреса
www.eu-japanfest.org
EU – Japan Fest Committee
Интернет адреса
www.eu-japanfest.org
X