rie jamada

Светско бијенале студентских фотографија – Бест оф 2022.

Изложба „Светско бијенале студентске фотографије – Бест Оф” у организацији Академије уметности Универзитета у Новом Саду биће одржана од 1. до 9. септембра, у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Отварање изложбе заказано је за 1. септембар у 20.00 часова, а осталим данима изложба је доступна током целог дана.

Јапанска уметница Рије Јамада (Rie Yamada) представиће два пројекта на самосталној изложби у оквиру њеног гостовања на изложби „Светско бијенале студентске фотографије – Бест Оф 2022” од 1. до 9. септембра у Креативном дистрикту, објекат Петица, локал 3.

Рије Јамада добитница је треће награде 2017. године на истоименом конкурсу са пројектом „Постати породица”. Користећи старе, пронађене фотографије десет породица – пет из Немачке и пет из Јапана – духовито је рекреирала прошлост, истовремено као фотограф и модел. Кроз мимикрију она оживљава туђе породичне фотографије, које су некада биле остављене, полазећи од идеје да породичне фотографије, чак и потпуних непознатих људи, одражавају наша сопствена искуства и сећања, па тиме изазивају извесну носталгију и емпатију. Више о овој уметници и њеним радовима погледајте на њеном сајту.

Катедра за фотографију Академије уметности у Новом Саду представља избор фотографија из традиционалног конкурса светске студентске фотографије које се одржава сваке друге године још од 2004. године. Широк дијапазон тема, приступа, стилова и наратива дају узбудљиву слику савремене фотографије као доминантног медија у 21. веку. Изложба од стотинак фотографија из досадашњих изложених и награђених радова биће својеврсно путовање кроз свет, различите културе, обичаје, политичка усмерења, породице, појединце и покренуће бројна питања о егзистенцији, уметности, друштву, будућности… која тиште младе људе широм света.

Светско бијенале студентске фотографије током година израсло је у важну платформу за размену идеја и међукултуралних сусрета. Данас је то водећа манифестација у региону која промовише достигнућа домаћих и страних студената у области фотографије. Путем јавног конкурса окупља рад ученика на једном месту и на тај начин представља део педагошке праксе различитих уметничких институција широм света у виду групне изложбе.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Rie Yamada

 

 • 00

  Дана

 • 00

  Сати

 • 00

  минута

 • 00

  секунди

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад

Организатор

Академија уметности у Новом Саду
Интернет адреса
http://en.akademija.uns.ac.rs/

Остали организатори

EU – Japan Fest Committee
Интернет адреса
https://www.eu-japanfest.org/projectsupport/program2020/
EU – Japan Fest Committee
Интернет адреса
https://www.eu-japanfest.org/projectsupport/program2020/
X