Libercuatro koncert Karavan

Танго ансамбл Libercuatro (Србија) / Караван

Концерт танго ансамбла Libercuatro из Србије одржаће се 19. марта у Kултурној станици Еђшег у 19.30 сати, у оквиру програмске целине Караван.

Пројекат танго ансамбла LibercuatroPiazzolla – првих 100 година” је настао поводом обележавања стогодишњице од рођења једног од најинтригантнијих композитора 20. века, као и реформатора танго музике – Астора Пjaцоле. Libercuatro танго ансамбл је публици у Србији и региону премијерно представио велики број композиција Астора Пјацоле и на тај начин се профилисао као један од најоригиналнијих тумача музике овог композитора. Мисија ансамбла Libercuatro је да ширем аудиторијуму представи танго музику и ову специфичну културу која је 2009. године уврштена на UNESCO-ву листу културног наслеђа.

Најважији реформатор моденог танго правца Астор Пjaцола рођен је у Мар дел Плати 11. марта 1921.године. Пјацола заузима централну улогу у историји танга, комбинујући га са класичном музиком и џезом, и на одређени начин га модернизујући, повезујући га са најнапреднијим струјама светске музике. Био је, својим генијалним потезима, представник другачијих, нових идеја и промене, у свему контроверзан уметник. Пиаззолла је желео да, трансформише смернице традиционалне танго музике у Буенос Аиресу, и у том задатку сталног обнављања, свакодневног експеримента, развио је стил који, по мишљењу љубитеља традиционалног танго израза више није био танго. Међутим, за његове следбенике, све што је радио имало је танго суштину.

Сматрао је да је његов модернизовани танго музика која је тангу недостајала целог живота. „Моја музика је настала из танга, јер ја сам град Буенос Аирес када пишем музику. И када наступам у Берлину, Паризу иии Њујорку, људи знају да моја музика долази из земље која се зове Аргентина. Не правим се да је моју музику лако разумети. Моја музика није за лако варење. Моја музика вас тера да слушате и да размишљате. А моје искуство ми омогућава да кажем да су људи који прате Пjaцолу људи који мисле. Музика се осећа иии не осећа. Само људи који имају високо развијени сензибилитет примају емоцију коју ствара моја музика. Моја музика је веома промишљена, веома сложена. Верујем да, никада нећу бити већина. Верујем да ни у једној земљи на свету није већина оно што је компликовано, што је комплексно. Ја се увек мењам, ја идем напред и заиста је потребно пуно труда, да ме јавност прати. Млади су с Пјацолом, јер је музика Пјацоле узбудљива. То је музика која није свечана, то је музика која је веома моћна, драматична је, али истовремено иде напред, не остаје.”

Пројекат Караван је део програмског лука Сеобе где нас очекује гастрономско путовање. Од 17. до 20. марта посетићемо различите европске регије са жељом да храна буде повод за промишљање другог и другачијег. Дођите у наше Културне станице и осетите укус интернационалног духа заједништва.

У вечерњим часовима планиран је и музички програм који би се односио на извођаче world music жанра, са циљем приказивања музичке традиције источне, западне, северне и јужне Европе.

Распоред програма погледајте на страници Караван.

Програм је подржала IDEA.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

19. Mar 2022.
Завршен!

Време

19:30

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/