Три глупе главе

Од 1. до 4. септембра у Дистрикту,Радионица локал 5, трајаће видео-изложба „Три глупе главе”, а отварање је заказано за 19 часова 1. септембра.

Пројекција ће бити представљења у току отварања програмског лука Калеидоскоп културе.

Видео перформанс „Три глупе главе’’, користећи савремене технологије настоји да изрази неке од безвремених проблема човека и цивилизације. То су проблеми идентитета и смисла постојања. Текстуални предложак Ненада Ланчушког у режији Иване Јаношев инспирасан је радовима највећих авангардних драматичара двадесетог века као што су Данил Хармс и Самјуел Бекет. На видеима све три главе глуми Стефан Остојић.

,,Зар три главе нису у стању баш ништа да измисле?’’ је питање које природно постаје суштина овог перформанса: Као реченица из текста коју поставља једна од глава на врхунцу њихове потраге за смислом, док је у исто време реченица која аутентично произилази из самих аутора у току рада на овом пројекту и додаје нови слој значења: запитаност и вечито довођење у питање онога што уметник ствара.

„Три глупе главе’’ је уметнички садржај који у себи подражава филозофска питања, али их представља на хумористичан начин, допадљив широкој публици. Поред тога с обзиром да данас живимо у свету екрана, конзументи овог садржаја, моћи ће да виде нешто што није свакидашња појава на њима приступачним екранима телефона, билборда, рачунара, телевизора итд. Другим речима, овај пројекат настоји да врати уметност авангарде кроз нове дигиталне медије али и да задржи аутентичност авангардног израза.

Урбана уметничка пракса Новог Сада своје темеље има у авангардним деловањима уметника седамдесетих година прошлог века. Видео перформанс „Три глупе главе’’ у себи баштини и заоставштину концептуалних уметника Трибине младих, групе Код, Јануар-Фебруар-Март и многих других.

Пројекат је део националног конкурса за уметнике и уметнице „Уметници. Сад!“, који у оквиру Калеидоскопа културе расписује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Од самог почетка, реализацији конкурса „Уметници. Сад!“ подршку пружа IDEA која послује у оквиру компаније Mercator-S.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

02. Септембар 2022.
Завршен!

Време

12:00 - 23:55

Локација

Дистрикт
Bulevar despota Stefana, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
X