У пожару светова: Иво Андрић – један европски живот

Адаптацију књиге Михаела Мартенса „У пожару светова: Иво Андрић – један европски живот” за сценско читање потписује Мухарем Баздуљ, један од најдаровитијих босанскохерцеговачких књижевника, преводилаца и новинара. Сценско читање биће изведено 8. марта, у 16 часова, у Мастер хали Новосадског сајма, у оквиру програмског лука Сеобе.

Овај догађај има за циљ да публици приближи истраживање Михаела Мартенса, односно да се кроз театарску форму пропагира не само књига, него и цео идејни комплекс о ком се у књизи говори. У питању је мултимедијални пројекат који на различите начине укључује и публику.

Део пројекта представља и низ видео спотова који су настали од историјског материјала пронађеног у региону бивше Југославије, а који се односи на конкретне периоде и догађаје везане за живот Иве Андрића, а који су описани у књизи. На пројекту, уз Мухарема Баздуља, учествује и Гордана Пилиповић, испред Фондације Конрад Аденауер.

Кроз драматизацију књиге потенцираћемо широки европски интерес за Андрићево дело, а из немачке и шире европске перспективе исцртати контекст српске партиципације у европској култури, и то не кроз појмове Балкана као егзотике, већ кроз експлицитно укорењивање у матицу европске културе.

Видео-арт пројекта потписује Филип Микић, креативни продуцент је Јанко Љумовић, а Јована Караулић је извршни продуцент. Сценско читање изводе глумци Михајло Ђоровић (Наратор) и Чубрило Чупић (Андрић). Цео пројекат испред Фондације Конрад Аденауер координира Гордана Пилиповић.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

08. Mar 2022.
Завршен!

Време

16:00

Локација

Мастер хала Новосадског сајма
Novosadski sajam, Хајдук Вељкова, Нови Сад
Интернет адреса
https://sajam.net/sr/

Организатор

Фондација „Конрад Аденауер"

Остали организатори