Владимир Пиштало / Град књиге

Промоција књиге „Значење Џокера” Владимира Пиштала биће одржана 18. септембра у 17 часова, на Главној сцени на СПЕНС-у, у оквиру недеље књижевности Калеидоскопа културе.

Владимир Пиштало је један од најзначајнијих савремених српских писаца. Међу његова најпознатија остварења спадају поетске прозе „Сликовница”, „Манифести”, „Чајеви Марса / Ноћи”, збирке прича „Крај века”, „Витраж у сећању”, „Приче из целог света” и романи „Миленијум у Београду”, „Венеција”, „Тесла, портрет међу маскама”, „Сунце овог дана”, „Писмо Андрићу”.

Роман „Тесла, портрет међу маскама” је у Србији остварио незабележен успех – након НИН-ове награде и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао је у читанке за основну школу и гимназију, објављен је са успехом у свим бившим југословенским републикама, а у Сједињеним Америчким Државама је доживео три издања. Крајем 2011. године појавило се и специјално звучно издање у интерпретацији глумца Петра Божовића, а 2015. звучна књига и на енглеском језику, коју је за америчке читаоце и слушаоце прочитао познати глумац Л. Ј. Гансер. Пишталов „Тесла” преведен је на 16 светских језика, што га чини и једним од најпревођенијих домаћих писаца.

Поред ових дела, Пиштало је и аутор две необичне литерарно-биографске књиге – „Александриде”, бајковите повести о животу Александра Македонског, и новеле „Корто Малтезе”. У издању Агоре, 2009. и 2010. године су објављена и „Одабрана дела” овог писца.

Преведене књиге: „Манифести” (француски), „Миленијум у Београду” (француски, италијански, немачки, арапски, енглески, македонски и бугарски), „Тесла, портрет међу маскама” (енглески, руски, француски, македонски, чешки, пољски, бугарски, словачки, словеначки, мађарски, румунски, турски, грчки, италијански, малајалам и арапски), „Александрида” (словеначки)

Као преводилац, добио је награду „Милош Ђурић” за превод поезије Чарлса Симића.

Живи у Америци где предаје светску и америчку историју на Универзитету у Вустеру, Масачусец.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Небојша Бабић

Ознаке:

Датум

18. Септембар 2022.
Завршен!

Време

17:00

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/