Вођења кроз изложбу са преводом на знаковни језик / Урош Предић за све

Вођења кроз изложбу „Живот посвећен лепоти и уметности” са преводом на знаковни језик биће организована у 17 часова у Галерији Матице српске у следећим терминима: 15. и 29. октобар, 12. и 26. новембар, 10. и 30. децембар 2022, 14. и 28. јануар 2023. године.

У сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца на знаковни језик у Галерији Матице српске биће реализована три предавања и кустоска вођења кроз изложбу Уроша Предића „Живот посвећен лепоти и уметности” са симултаним преводом на знаковни језик. На овај начин, живот и дело Уроша Предића, једног од најзначајних националних уметника, биће приближено и заједници глувих и наглувих посетиоца. Са идејом да уметничко стваралаштво учинимо доступно свим посетиоцима, симултаним преводом на знаковни језик, желимо да укажемо на важност стварања друштва успешних, слободних и несебичних људи у коме глува и наглува лица користе своје право на употребу знаковног језика.

3Д модели одабраних слика Уроша Предића и аудио вођења за слепе и слабовиде доступни су сваког дана.

У складу с институционалним опредељењем развијаним током протеклих четврт века да смо музеј отворен за све, кроз пројекат „Урош Предић за све” изложба је прилагођена особама са оштећењем вида. Слепи и слабовиди посетиоци имаће могућност да користећи тактилне моделе слика и аудио описе које их прате доживе пет ремек-дела Уроша Предића – Надурену девојчицу, Девојку на студенцу, Косовку девојку, Веселу браћу и Аутопортрет. Захваљујући каталогу изложбе на Брајевом писму и његовом звучном запису, особе са оштећењем вида употпуниће своје знање о животу и делу Уроша Предића.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

14. Јан 2023.
Завршен!

Време

17:00 - 18:00

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

Галерија Матице српске
Интернет адреса
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Остали организатори

Савез слепих Србије
Удружење „Per.Art"
Интернет адреса
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/
Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика
Phone
+381216616366
Електронска пошта
skolamp@smp.edu.rs
Интернет адреса
https://smp.edu.rs/srlat/pocetna/