neuronauka

Занимљива неуронаука / Панонска башта

Радионица за децу „Занимљива неуронаука” биће организована 24. јула од 15 до 19 часова у Павиљону на Штранду. Радионица се организује у склопу пројекта „Панонска башта” као део програмског лука Дунавско море.

Интерфејс Human-Human

Да ли сте икада сањали да контролишете људе око себе? Породица, пријатељи, сарадници, чак и потпуни странци? Па, сада је та моћ ваша захваљујући Backyard Браинс Хуман-Хуман Интерфаце врхунској неуронауци и биотехнологији. Уз њихову електрофизиолошку поставку, научићете из прве руке узбудљиве концепте неуронауке док ваш мозак шаље електрични импулс мишићима ваше руке, говорећи им да се крећу, а када се ваши мишићи померају то генерише још већи електрични сигнал. Преузимајући ту струју, моћи ћете је додатно појачати и убризгати у нерве који контролишу руку друге особе.

The Heart and Brain SpikerBox

Помоћу Heart and Brain SpikerBox-а можете да видите и снимите акционе потенцијале вашег срца (ЕКГ) и споре ритмове вашег мозга (ЕЕГ) помоћу паметног телефона, таблета, Chromebook-а или рачунара који користи њихов бесплатни софтвер Spike Recorder.

ЕКГ је најпрепознатљивији електрични сигнал тела, који деценијама прави камеје у медицинским ТВ емисијама. Наши експерименти вас воде кроз кораке како да снимите своје сигнале и шта ови сигнали говоре о вама. Додирните церебрални кортекс користећи нашу ЕЕГ траку за главу да снимите и мождане „ритмове“ као и евоциране потенцијале. Чекај, има још! Такође можете користити овај SpikerBox за снимање електричних отклона ока.

Plant SpikerBox

Наш Plant SpikerBox вам омогућава да изводите експерименте засноване на подацима између различитих врста биљака! Овај уређај једноставан за коришћење бележи и визуелизује сигнале које емитују биљке, нудећи корисницима јединствену прилику да завире у фасцинантан свет сигнализације биљака и понашања биљака.

Погледајте распоред осталих радионица у оквиру пројекта „Панонска башта”:

23. јул, од 9 до 11 часова – „Шетња са биологом”/ Каменички парк

23. јул, од 16 до 19 часова – „Пчеле – више од меда” / Павиљон на Штранду

24. јул, од 10 до 13 часова – „Скривени свет инсеката” / Павиљон на Штранду

24. јул, од 15 до 19 часова – „Занимљива неуронаука” / Павиљон на Штранду

Представљање културног наслеђа и очување природних богатстава једне од највећих европских река, чине основну идеју овог програмског лука. Спајањем уметности и екологије, Дунавско море нам доноси уметничке програме као позив на акцију за очување и бригу о Дунаву, али нас и упознаје са наслеђем земаља кроз које Дунав протиче.

Фото: Стефана Будимировић

Ознаке:

Датум

24. Jul 2022.
Завршен!

Време

15:00 - 19:00

Локација

Штранд, Нови Сад
Штранд, Нови Сад

Организатор

Еконаут, Србија
Интернет адреса
https://www.facebook.com/ekonaut.serbia/
X