Зијах Соколовић чита бајке деци / Град књиге

Познати глумац, писац, режисер и професор, Зијах Соколовић, читаће бајке деци 18. септембра у 18 часова у Aмфитеатру на СПЕНС-у, у оквиру програма Калеидоскопа културе.

Зијах Соколовић дипломирао је на Академији Сценских Умјетности у Сарајеву, 1976 са пројектом „Еx Ponto” Иве Андрића. Од 1969. до 1983. године био је запослен као професионални глумац у „Малом позоришту”/„Камерни театар 55” у Сарајеву. Аутор је монодраме „Глумац…је глумац…је глумац”, представе коју игра 44 годину и која је извођена 1632 пута и која је премијерно изведена у 26 градова света: Бечу, Варшави, Паризу, Лондону, Берлину, Нју Јорку, Сиднеју, Риму.

У Бечу, где је радио као самостални уметник,  изводио је кабаре „CABAres CABArei”, чији је и аутор. Исте године, 1993. године, у Бечу прави представу „Рођење – Ко бајаги донијела ме рода”, после које је настао „Тeе/еа/rt/о” пројекат у Салцбургу. У Љубљани 1997. године режира и игра у представи на текст А.П.Чехова „Медвед”, са џез квартетом „Лолита”. Представа настала у оквиру ЕУ пројекта, Љубљана град културе, а наградјена са 22 Гранд Приx на међународним позоришним фестивалима света.

Играо је и режирао 166 позоришних представа и снимио 28 телевизијских серија. Члан је удружења Глумаца Босне и Херцеговине, Савеза драмских уметника Србије и Хрватског Друштва Драмских Умјетника. За свој глумачки и умјетнички живот добио је 97 награда, 6 Награда за животно дјело, 4 Златна ловор венца, 3 Златне колајне, 2 Златна Медвједа, Златну Арену, Златни зуб за „допринос смеху у свету”, проглашен је за „Глумца Европе”, добио је две САТ КУЛЕ МАКАДО фестивала у Подгорици, Шестоаприлску награду града Сарајева, Седам секретара СКЈО-а, Медаљу рада, Гранд Приx за режију у Москви, Кијеву, Килу, Јеревану, Никшићу, Јајцу.

О бајкама које ће читати:

Бајке – Селма Париси
Бајка о умишљеној виолини
Бајка о усамљеној гитари
Бајке о инструментима су уврштене у сат хрватског језика у склопу “Школе на трећем” на ХРТ-у, а настале у сурадњи са Савезом друштава “Наша дјеца” у склопу националног пројекта потицања читања “Бајкаоница”.
Дјевојка која је грлила облаке (Бајка о неписменој пјесникињи)
Последње дрво – бајка уврштена у антологију сувремене ауторске бајке на међународном фестивалу БАЈКА 2021, Македонија

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

18. Септембар 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 19:00

Локација

СПЕНС
Интернет адреса
http://www.spens.rs/

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/