Живот посвећен лепоти и уметности / Урош Предић за све

Изложба слика под називом „Живот посвећен лепоти и уметности”, једног од највећих српских стваралаца Уроша Предића, биће постављена у току програмског лука „Друга? Европа” од 7. октобра 2022. године до 12. фебруара 2023. године у Галерији Матице српске.

Кроз пројекат „Урош Предић за све”, изложба ће бити реализована по највишим музејским стандардима и омогућиће приступачност посетиоцима са и без инвалидитета, свих узрасних категорија.

Изложба ће обухватити:

Едукативни програм за децу– посете деце из вртића и школа са вођењем за децу, дечја публикација о животу и раду Уроша Предића на српском, енглеском и француском језику, креативне радионице суботом посвећене изложби.

Едукативни програм за младе – стрип о Урошу Предићу, радионице стрипа са стрип цртачем Милетом Поштићем.

Прилагођавање изложбе слепим и слабовидим посетиоцима – смернице за слободно и самостално кретање по изложбеном простору, 3Д модели за пет слика Уроша Предића који ће бити доступни у простору, уводна легенда и каталог на Брајевом писму, аудио-приче о десет слика Уроша Предића.

Пратећи програм изложбе за глуве и наглуве посетиоце – реализација стручних вођења кроз изложбу са симултаним преводом на знаковни језик и радионица на којима ће посетиоци са и без оштећења слуха, чланови Друштва тумача и преводиоца на знаковни језик, кустоси и посетиоци моћи да остваре међусобну комуникацију и размењују утиске о изложби и делима Уроша Предића.

Пратећи програм за особе са интелектуалним инвалидитетом – чланови организације Пер.Арт, у сарадњи са музејским едукаторима Галерије ће у оквиру програма „Уметност и инклузија” реализовати циклус инклузивних радионица (плесних, музичких и ликовних) инспирисаних Предићевим делима, усмерених ка размени стечених знања, искустава и доживљаја који ће финалним инклузивним радом бити представљени широј јавности.

Пратећи програм за изложбе за особе трећег добарадионице у простору Галерије током којих ће стари и млади разговарати о традиционалним представама на делима Уроша Предића и њиховој вредности данас, док ће за старе особе које не могу доћи у Галерију, бити организоване радионице Предић у коферу током којих ће кустоси и музејски едукатори из Галерије носити репродукције дела у домове за старе и разговарати о њима са корисницима домова.

Партнери на реализацији изложбе су узорне европске музејске установе по питању приступачности: Уметничко-историјски музеј у Бечу и Тифолошки музеј у Загребу.

Радно време Галерије Матице српске за посетиоце:

Уторак‒четвртак:
10.00‒20.00 часова

Петак:
10.00‒22.00 часа

Субота‒недеља:
10.00‒18.00 часова

Понедељак: затворено

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

22. Јан 2023.
Завршен!

Време

10:00 - 20:00

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

Галерија Матице српске
Интернет адреса
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Остали организатори

Савез слепих Србије
Удружење „Per.Art"
Интернет адреса
https://www.facebook.com/per.art.arts.inclusion/
Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика
Phone
+381216616366
Електронска пошта
skolamp@smp.edu.rs
Интернет адреса
https://smp.edu.rs/srlat/pocetna/