Кувар у гостима
Резиденција страних гостујућих кувара који ће са локалним куварима спремати традиционалне војвођанске специјалитете и реинтерпретирали их на начин на који би их они спремали у својој земљи и учинили атрактивнијим домаћим и страним конзументима одржаће се 14. августа у Културној станици Еђшег, у оквиру програмског лука Дунавског мора.
Фокус пројекта је на иновацији производа (традиционалних војвођанских јела) укључује:
- експериментисање са састојцима (разне врсте брашна укључујући и интегрална брашна, разне врсте меса, масти, сосова, легуминозе, орашасти плодови, сушено воће, семенке, хлеба, тестенине поврће и др,) тако да се као крајњи резултат добију јела која су својим изгледом саставом и укусом привлаче пажњу конзумената
- понуда нових веганских, вегетаријанских и макробиотичких јела базираним на традиционалним војвођанским јелима
- понуда реинтерпретираних јела од органски гајених намирница
- понуда реинтерпретираних јела без глутена
- конзумација пића је пропратни елемент гастрономске понуде, уз нова јела потребно је препоручити и једно или два пића која се могу конзумирати
- иновација традиционалних посластица
Гостујући кувари који ће радити у сарадњи са локаним куварима имају слободу да након презентације традиционалних војвођанских јела изаберу три јела на којима ће радити током резиденције.
Резултати пројекта, припремљена реинтерпретирана традиционална јела уз препоручена пића и десерте пиће презентована и доступна за дегустацију широј јавности на „Гастро викенду“ који ће се одржати у недељу 14. августа 2022. у Културној станици Еђшег. Цео догађај биће пропраћен адекватним музичким програмом.
Фото: Neha Poddar