Kuvari u gostima
Rezidencija stranih gostujućih kuvara koji će sa lokalnim kuvarima spremati tradicionalne vojvođanske specijalitete i reinterpretirali ih na način na koji bi ih oni spremali u svojoj zemlji i učinili atraktivnijim domaćim i stranim konzumentima održaće se 14. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru programskog luka Dunavskog mora.
Fokus projekta je na inovaciji proizvoda (tradicionalnih vojvođanskih jela) uključuje:
- eksperimentisanje sa sastojcima (razne vrste brašna uključujući i integralna brašna, razne vrste mesa, masti, sosova, leguminoze, orašasti plodovi, sušeno voće, semenke, hleba, testenine povrće i dr,) tako da se kao krajnji rezultat dobiju jela koja su svojim izgledom sastavom i ukusom privlače pažnju konzumenata
- ponuda novih veganskih, vegetarijanskih i makrobiotičkih jela baziranim na tradicionalnim vojvođanskim jelima
- ponuda reinterpretiranih jela od organski gajenih namirnica
- ponuda reinterpretiranih jela bez glutena
- konzumacija pića je propratni element gastronomske ponude, uz nova jela potrebno je preporučiti i jedno ili dva pića koja se mogu konzumirati
- inovacija tradicionalnih poslastica
Gostujući kuvari koji će raditi u saradnji sa lokanim kuvarima imaju slobodu da nakon prezentacije tradicionalnih vojvođanskih jela izaberu tri jela na kojima će raditi tokom rezidencije.
Rezultati projekta, pripremljena reinterpretirana tradicionalna jela uz preporučena pića i deserte piće prezentovana i dostupna za degustaciju široj javnosti na „Gastro vikendu“ koji će se održati u nedelju 14. avgusta 2022. u Kulturnoj stanici Eđšeg. Ceo događaj biće propraćen adekvatnim muzičkim programom.
Foto: Neha Poddar