Filmski program Druge Evrope / Uhvati film

Filmski program finalnog luka Druga? Evropa „Uhvati film“ biće održan od 12 do 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada i doneti nam raznovrstan i nesvakidašnju program.

Pored projekcija čak 29 sjajnih kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive, „Uhvati film“ donosi i nastupe dva izvrsna inostrana umetnika: Erwina Aljukića iz Nemačke i Kente Kambara iz Japana, ali i stručnu konferenciju „Od diskriminacije do razvoja publike“ na kojoj je uvodni govornik Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Dvadeseto izdanje festivala „Uhvati film“ je ove godine najpristupačniji filmski festival u regionu.

Po prvi put jedan filmski festival pristupačan je osobama sa fizičkim invaliditetom, gluvima i slepima. Filmovi su opisno titlovani na srpski, a po prvi put u istoriji filmskih festivala u Srbiji filmovi su i audio-opisani i sinhronizovani na srpski.

Svi govorni segmenti prevode se na srpski znakovni jezik, a događaji se realizuju u fizički pristupačnom prostoru – bioskopu Kulturnog centra Novog Sada. 

Gradimo novi grad sa Erwinom Aljukićem

Festival se svečano otvara u sredu 12. oktobra u 18 časova u bioskopu Kulturnog centra Novi Sad. Na pozornici nas čeka nemački glumac Erwin Aljukić koji će uživo na sceni izvesti performans „Izgradićemo novi grad“, a zatim će sa nama diskutovati o važnosti umetnosti i društvenog aktivizma. Erwin je glumac, perfomer, aktivista i član Evropske filmske akademije. Poznat je iz različitih filmskih ostvarenja (serija „Marienhof“, film „Wo ist Fred“ i „Kollegen“). Erwin je jedan od javnih zagovornika za prava glumaca sa invaliditetom i gej umetnika u Nemačkoj, a član je i Evropske filmske Akademije. Pored sjajnog Erwina, publika će uživati i u nagrađenom prošlogodišnjem filmu „Orkestar Los Bengalas“.

Matthijs Woulter Knol, direktor Evropske filmske akademije, otvoriće 20. festival „Uhvati film“, a 13. oktobra govoriće na konferenciji „Od nediskriminacije do razvoja publike“.

Konferencija će dati odgovore na pitanja koje elemente pristupačnosti je neophodno ispuniti da bi se uticalo na razvoj publike, kako ih budžetirati, koje su dobrobiti pristupačnog festivala, ali i kako zajedničkim snagama možemo uticati na javnost i donosioce odluka da više pažnje i sredstava odvoje na pristupačnost filmskih festivala.

U okviru konferencije, planiran je okrugli sto na temu „Prevazilaženje izazova filmskih i festivalskih producenata u postizanju pristupačnosti“, u okviru kojeg će prisutni izneti svoja iskustva, prepreke na koje nailaze u svom radu, postavljati pitanja i tražiti rešenja. Specijalni govornik na konferenciji biće Matthijs Wouter Knol, direktor Evropske filmske akademije.

Filmovi koji menjaju perspektivu

Istog dana nakon konferencije, od 18 časova u bioskopu Kulturnog centra Novi Sad biće prikazane projekcije čak 29 filmova iz 18 zemalja sveta u okviru takmičarskog programa festivala. Filmovi su umetnički, tematski i žanrovski raznovrsni, sa snažnim porukama. Pokazuju nam važnost empatije, solidarnosti i prijateljstva. Sijaju brigu za sebe i druge. Ukazaju na odgovornost svih nas da gradimo nove gradove za sve. Sijaju rešenja i promene. Sijaju ljubav.

Detaljna satnica filmskog programa, kao i opisi filmova, dostupni su na ovom linku.

Nakon projekcije filmova svaki dan očekuju nas razgovori sa povodom. Objašnjavamo, diskutujemo i razmenjujemo utiske. Učimo, kritički preispitujemo sebe, druge i svet oko sebe. Rušimo stereotipe i predrasude i menjamo perspektive. U goste nam dolaze: Erwin Aljukić, Milica Veljković, Siniša Tucić, Helga Paškvan, Milica Lazarević i Kenta Kambara.

Nastupom Kente Kambare svečano zatvaramo „Uhvati film“

Nakon filmskih projekcija, 16. oktobra, uživaćemo u filmu Kuden&Kenta Kambara u kojem je Kenta glavni akter, a zatim i u njegovom perfomansu „Sunce“. Kenta je japanski performer koji svojom umetnošću želi da utiče na promenu perspektive javnosti prema osobama sa invaliditetom. Nastupao je na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Riu 2016. godine i na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

„Uhvati film“ jedini je regionalni filmski festival na temu invalidnosti. Već 20. godina uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjaluci pod vođstvom humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Foto: M. Tomić

The event is finished.

Oznake:

Datum

14. окт 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 21:00

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад

Organizator

Kreativno afirmativna organizacija „Parnas”
Internet adresa
https://kaoparnas.org/

Ostali organizatori

Kulturni centar Novog Sada
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/