Alberto Novelo / Laser Drawing

Instalaciju italijanskog naučnika, kompozitora i multimedijalnog umetnika Alberta Novela, koja nosi naziv „Laser Drawing” pogledajte 31. decembra u 23.15 sati na Trgu Prote Mihaldžića. Performans je deo neponovljive izložbe „Tesla – svetlosna galerija” koji se realizuje u okviru programskog luka Doček.

Alberto Novelo poznat je po prenameni pronađenih ili dekonstualizovanih analognih uređaja iz prošlosti (osciloskopi, rane gejming konzole, video-mikseri i laseri) u cilju istraživanja veze između zvuka i svetlosti u obliku kontemplativnih instalacija i performansa.

U svom performansu on crta sintisajzerom, odnosno koristi zvuk iz svog modularnog sintisajzera da kontroliše lasersko svetlo i stvara zakrivljene oblike sa živim bojama. Novelovo lasersko crtanje je analogna audio-vizuelna improvizacija koja povezuje zvuk i svetlost u istinsko iskustvo za publiku. Autor to naziva „vizuelnim slušanjem”, odnosno dubljem načinu razumevanja zvuka zahvaljujući vizuelizaciji kroz svetlost.

Glavni umetnički fokus Alberta Novela usmeren je ka stvaranju probabilističkih multimedijalnih arhitektura, na tehnološkoj granici između nestabilnosti i greške, neuspeha i ekspresije.

Ulaz je slobodan.

„Tesla – svetlosna galerija” je proizvod kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, koji se ponose titulom Evropske prestonice kulture. Grupa umetnika će provesti građane kroz inspirativne prostore baroknog gradića, preobražene kroz snažne umetničke intervencije. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostavrene snove.

Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija – svi arhitektonski objekti kraj kojih ćemo proći – biće preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije. Ali reči su ovde nedovoljne: galerija svetlosti je nešto što se mora uživo videti i osetiti!

Partner projekta „Tesla – svetlosna galerija” je NIS.

 

Mapu svih umetničkih događaja na izložbi Tesla – svetlosna galerijapogledajte OVDE.

 

Foto: Promo

Oznake:

Datum

31. дец 2021.
Završen!

Vreme

23:15 - 23:45

Lokacija

Trg Prote Mihaldžića
Prote Mihaldžića, Петроварадин

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori