Tesla – svetlosna galerija

Tesla – svetlosna galerija“ deo je Dоčeka, platforme koja prelazak između dve kalendarske godine obeležava kroz mnoštvo događaja, koji ceo grad vide kao scenu. Ovogodišnji Dоček posebno je značajan, jer obeležava i godinu kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture.

Filozofija Dоčeka je jedinstvo u različitosti, (su)život u dualnosti – između dva kalendara, dana i noći, svetlosti i tame, zvuka i slike, prošlosti i budućnosti, tradicije i savremenih tehnologija, koje povezuje jedinstvena energija, baš kao i kod Tesle. Barokni ambijent podgrađa Petrovaradinske tvrđave kroz „Tesla – svetlosnu galeriju“ postaje prostor susreta ovih suprotnosti, uvezanih energijom svetlosti. Istražujući svetlost kao životni princip koji uvezuje sve nivoe postojanja, umetnici kroz različite umetničke medije Podgrađe pretvaraju u prostor susreta.

Posle predstave „Tesla, izumetnik“, pozivamo vas da formiramo procesiju do Podgrađa, gde nas očekuje neponovljiva izložbaTesla – svetlosna galerija“. Grupa umetnika će provesti građane kroz inspirativne prostore baroknog gradića, preobražene kroz snažne umetničke intervencije. Prostorne instalacije će otkriti različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza koji aktuelizuju različita Teslina otkrića, ali i Tesline neostvarene snove.

Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija – svi arhitektonski objekti kraj kojih ćemo proći – biće preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije. Ali reči su ovde nedovoljne: galerija svetlosti je nešto što se mora uživo videti i osetiti!

„Tesla – svetlosna galerija” je proizvod kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, koji se ponose titulom Evropske prestonice kulture. Nagrađivani vizuelni umetnik, Petko Tančev dolazi iz bugarskog Plovdiva (EPK, 2019). Ovaj umetnik uz pomoć najsavremenije tehnologije stvara virtuelne svetove koji remete našu uobičajenu percepciju fizičke stvarnosti. Ivan Marušić Klif deluje na hrvatskoj sceni medijske umetnosti kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smera, direktor je riječkog festivala svetlosti Vector Hack 2018. i 2020 (EPK, 2020–2021). godine. Pored njih, za važan segment izložbe zadužen je italijanski umetnik Alberto Novelo, poznat po prenameni pronađenih ili dekonstualizovanih analognih uređaja iz prošlosti (osciloskopi, rane gejming konzole, video-mikseri i laseri) u cilju istraživanja veze između zvuka i svetlosti u obliku kontemplativnih instalacija i performansa.

Proverenoj ekipi umetnika, koji svi, osim Ivana Marušića Klifa, po prvi put gostuju i rade u Srbiji, pridružiće se studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a projekat je ostvaren u saradnji sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije (Novi Sad) i studijom za prostorni dizajn Modelart arhitekti (Novi Sad).

Na izložbi „Tesla – svetlosna galerija” nas čekaju i velike muzičke zvezde Nipplepeople, Elektro Guzzi, Kanda, Kodža i Nebojša, Đorđe Miljenović, Noise Destruction i DJ Dark Angel 31. decembra, a dan kasnije, 1. januara, publika će uživati u nastupima sastava Kruder & Dorfmeister i Minilinija.

Sinergija umetnika iz različitih delova Evrope je najbolja najava, kako za otvaranje Evropske prestonice kulture, tako i za raznolike programe koji će ispuniti godinu titule pod sloganom Za nove mostove.

Partner projekta „Tesla – svetlosna galerija” je NIS.

 

Mapu svih umetničkih događaja na izložbi Tesla – svetlosna galerijapogledajte OVDE.

Oznake:

Datum

31. дец 2021. - 01. јан 2022.
Završen!

Vreme

21:30

Lokacija

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave
Београдска, Петроварадин

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

NIS Gazprom Neft – Naftna industrija Srbije
Internet adresa
https://www.nis.rs
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
Internet adresa
https://ugzins.rs/
Fakultet tehničkih nauka
Internet adresa
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka
Akademija umetnosti u Novom Sadu
Internet adresa
http://en.akademija.uns.ac.rs/
Studio za prostorni dizajn „Modelart arhitekti”
Phone
+381 21 302 4523
Email
office@modelart.rs
Internet adresa
https://modelart.rs/