alternativa-u-izlogu

Alternativa u izlogu

Izložba „Alternativa u izlogu“ predstaviće poslednjih sto godina supkulture kroz modu, a moći će da se poseti od 22. novembra do 21. decembra na više lokacija u Novom Sadu, u okviru programskog luka Druga? Evropa.

Novi Sad je kroz čitav 20. vek nosio titulu ne samo srpske Atine, nego i  grada razvijene avangardne i alternativne umetničke scene. Avangardna i alternativna orijentacija Novosađana, koja se ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, imala je svoj izraz i u njihovim modnim i odevnim izborima.  Projekat  ima za cilj da pokaže kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani u 20. veku, naročito u njegovoj drugoj polovini.  

Glavni program čitavog projekta čini izložba autfita, koja će pokazati kako su se oblačili urbano orijentisani Novosađani u drugoj polovini 20. veka. Postavku će činiti dvadeset kompletnih stajlinga (10 muških i 10 ženskih) postavljenih na lutke u novosadskim izlozima. Koncept izložbe zasnovan je na  pregledu odevnog aspekta istorijata različitih avangardnih pokreta i alternativnih pravaca karakterističnih za Novi Sad 20. veka. Pored autentičnih dizajnerskih modnih predmeta, na kojima radi tim modnih dizajnera, stilista i istoričara/kustosa, u izlozima će biti izloženi I komadi odeće iz privatnih zbirki građana, kao i komadi iz zbirki institucija kulture (Srpsko narodno pozorište). 

Izložba će biti postavljena na nekoliko lokacija po gradu. Izloženi autfiti će predstaviti deset pravaca u odevanju Novosađana, karakterističnih za drugu polovinu 20. veka, i moći će da se vide na sledećim lokacijama: 

– TC Promenada (5 pravaca, 10 autfita) / do 21.12.

– Distrikt (2 pravca, 4 autfita) / do 1.12. 

– Piazza Italia (1 pravac, 2 autfita) / do 1.12. 

– Bulevar Books (1 pravac, 2 autfita) / do 1.12. 

– Trg Slobode (1 pravac, 2 autfita)  / do 1.12. 

U okviru zvaničnog otvaranja izložbe, koje je zakazano za 22. novemvbra u 20 časova u Fabrici u Distriktu, održaće se i tribina na temuNačin oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka . 

Na tribini će govoriti: Anđelija Terzić, istoričar umetnosti i umetnik, Igor Todorović, autor knjige Novosadska punk verzija i urednik programa SKC Fabrika, Ljiljana Čenejac, predstavnica pank scene 80-ih i Stefan Žarić, istoričar mode.

Tribinu će voditi novinarka Vesna Farkaš i stilista Srđan Šveljo.

U Fabrici će, kao prateći program izložbe, biti izložene 4 celine: 

Modne vinjetenekoliko reprezentativnih autfita, karakterističnih za allternativnu modnu scenu Novog Sada u drugoj polovini 20. veka, koje će nositi naši mladi sugrađani u ulozi manekena-volontera. 

Kolaži Srđana Švelja – inspirisani alternativnom modnom scenom druge polovine 20. veka. 

Modni editorijal Dragane Krstonošić – Fotografije iz modne kolekcije „Witches on Holiday” iz 1992. Dragane Krstonošić Dade 

Izbor umetničkih fotografija i skica Vere Lajko u oblasti modnog dizajna i avangarnde novosadske scene u drugoj polovini 70-ih 

Izbor fotografija i crteža Anđelije Terzić iz privatne arhive – avangarnda novosadske scena 

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Marija Mandić

Oznake:

Datum

23. nov 2022.
Završen!

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Udruženje „Reka“
X