ars e femmina

Devet Vojvođanki / ARS E FEMMINA

U sklopu multimedijalnog projekta ARS E FEMMINA programskog luka Heroine, organizuje se prva celina pod nazivom Devet Vojvođanki a održaće se 19. i 20. maja u Kulturnoj stanici Eđšeg. Devet Vojvođanki (Srpkinja, Mađarica, Rusinka, Romkinja, Hrvatica, Jevrejka, Rumunka, Nemica i Slovakinja) sublimira diverzitet našeg područja, tako što su umetnice pripadnice većinskog dela stanovništva Vojvodine i Novog Sada. Umetnice se povezuju kroz sva polja umetnosti i sarađuju na događajima u galerijskom i koncertnom prostoru. Sloga, tolerancija, multikulturalnost, multinacionalnost, međusobno poštovanje i uvažavanje, kultura mira, su spona i snažne poruke koje edukuju nove generacije i otvara mogućnosti za slične događaje i saradnju.

Autorke: Jelena Simonović – Kovačević i Agota Vitkai – Kučera.

Učesnice: Irina Hardi Kovačević, Aleksandra Aleksandrović, Ana Frlin, Gabriela Hajzler, Otilia Peskariu, Sanja Zivo i Isidora Vlček.

Nakon ove celine, imaćemo priliku da posetimo još dva programska dela i to: Pisma dalekoj dragoj 22. maja u Spomen zbirci Pavla Beljanskog i Novinari pitaju Heorine 7. juna u SNP-u.

Projekat ARS E FEMMINA sprega je nekoliko različitih vidova umetničkog izražaja – muzičkog, vizualnog, tetarskog, literarnog i miltimedijalnog. Novi Sad prikazuje kao simbol multietničnosti, tolerancije, razumevanja, obrazovanja i kulture, suptilno podseća koliko je uloga žene umetnice, plemenita i važna, dok istovremeno inovativnim i kreativnim pristupom u prikazivanju istorijskih ličnosti i naših savremenica vraća Novosađane njihovom dragocenom nasleđuAutorke projekta, Jelena Simonović Kovačević i Agota Vitkai Kučera.

Ceo projekat se realizuje sa produkcijskom kućom DOF Production.

Sponzori projekta: Wienerberger, Privredna komora Vojvodine, Kite d.o.o.  

Prijatelji projekta: Akademija umetnosti u Novom Sadu, SNP, RTS, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog  

Ulaz na događaj je besplatan. 

Foto: Vladimir Cvetković

 

Oznake:

Datum

20. мај 2022.
Završen!

Vreme

19:30 - 21:00

Lokacija

Kulturna stanica Eđšeg
Antona Čehova 4, Novi Sad
Internet adresa
https://edjseg.kulturnestanice.rs/en/

Organizator

DOF Production (Novi Sad)