Projekat Ars Femina - na slici dve žene, organizatorke, ispred velikih belih, ukrašenih vrata

ARS E FEMMINA

Multimedijalni projekat „ARS E FEMMINA” organizuje se u sklopu programskog luka Heroine i održaće se u tri celine i to: „Devet vojvođanki” 19. i 20. maja u  Kulturnoj stanici Eđšeg, zatim „Pisma dalekoj dragoj” 22. maja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i na kraju „Novinari pitaju Heroine” 7. juna Srpskom narodnom pozorištu.

Projekat „ARS E FEMMINA” sprega je nekoliko različitih vidova umetničkog izražaja – muzičkog, vizualnog, tetarskog, literarnog i miltimedijalnog. Novi Sad prikazuje kao simbol multietničnosti, tolerancije, razumevanja, obrazovanja i kulture, suptilno podseća koliko je uloga žene umetnice, plemenita i važna, dok istovremeno inovativnim i kreativnim pristupom u prikazivanju istorijskih ličnosti i naših savremenica vraća Novosađane njihovom dragocenom nasleđu.

Autorke projekta, Jelena Simonović Kovačević i Agota Vitkai Kučera.

Program:

1. „Devet Vojvođanki” (Srpkinja, Mađarica, Rusinka, Romkinja, Hrvatica, Jevrejka, Rumunka, Nemica i Slovakinja) sublimira diverzitet našeg područja, tako što su umetnice pripadnice većinskog dela stanovništva Vojvodine i Novog Sada. Umetnice se povezuju kroz sva polja umetnosti i sarađuju na događajima u galerijskom i koncertnom prostoru. Sloga, tolerancija, multikulturalnost, multinacionalnost, međusobno poštovanje i uvažavanje, kultura mira, su spone i snažne poruke koje edukuju nove generacije i otvaraju mogućnosti za slične događaje i saradnju. Učesnice: Jelena Simonović – Kovačević, Agota Vitkai – Kučera, Irina Hardi Kovačević, Aleksandra Aleksandrović, Ana Frlin, Gabriela Hajzler, Otilia Peskariu, Eva Jagica i Isidora Vlček.

Mesto i datum: Kulturna stanica Eđšeg, 19. i 20. maj 2022.

2. „Pisma dalekoj dragoj” je multimedijalni projekat koji nas spaja sa Evropom kulturološki i istorijski, govori o neostvarenoj ljubavi između slavnog Ludviga van Betovena i Žanet D’Honrat. Dok je Betoven u to vreme u Beču, Žanet D’Honrat živi u dvorcu Šlos u Golubincima. Spajaju ih ljubav, pisma i muzika. Originalni dramski tekst: Mihajlo Vitezović, dramaturg  (inspirisano motivima romana “Ludvig” Olivere Olje Jelkić).

Učesnici: Agota Vitkai – Kučera, Jelena Simonović – Kovačević, Nikolina Spasić i Milan Novaković

Mesto i datum: Spomen zbirka Pavla Beljanskog, 22. maj 2022.

3. „Novinari pitaju Heroine” je celina u kojoj glumice oživljavaju novosadske heroine Mariju Trandafil, Milicu Stojadinović Srpkinju, Milicu Tomić i Milevu Marić Ajnštajn u 21. veku, izvodeći dramski tekst na konferenciji za štampu pred novinarima koji će im postavljati pitanja pred publikom, a one odgovarati iz uloga. Originalni dramski tekst: Mihajlo Vitezović, dramaturg. Učesnice: Jasna Đuričić, Nataša Ninković, Gordana Đurđević Dimić i Emina Elor.

Mesto i datum: Srpsko narodno pozorište, Scena „Pera Dobrinović”, 7. jun 2022.

Ceo projekat se realizuje sa produkcijskom kućom DOF Production.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Vladimir Cvetković

Oznake:

Datum

07. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:30 - 21:00