becoming an island

Becoming an Island

Multidisciplinarni događaj „Becoming an Island” („Kako postati ostrvo”) biće održan u Paviljonu na Štrandu od 22. do 31. jula u okviru programskog luka Dunavsko more.

„Kako postati ostrvo” je pilot program kolektiva Danube Transformation Agency for Agency koje vode umetnice: Solmaz Farhang,  Aleksandra Frustorfer, Ege Kukel i Lena Violeta Lajtner.

Obucite kaput pun šljunka, pripremite kutiju za ručak prekrivenu blatom i uzmite gutljaj koktela za vakcinaciju sa ukusom vode! U okviru programa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, The Danube Transformation Agency for Agency vodiće vas bezbedno kroz proces „Postati ostrvo za dunavsku pticu – mali zujavac” (Charadrius dubius).

Decenijama su obale Dunava oblikovane samo za potrebe ljudi. Regulacija reke obećavala je kontrolu – za proizvodnju struje i za sprečavanje poplava. Ali ovo nije poslužilo svim stvorenjima podjednako dobro, uključujući i malog zujavca. Gubitak staništa zbog regulacije reke doveo je do smanjenja populacije ptica.

DTAFA – The Danube Transformation Agency for Agency – pruža usluge i radnje u cilju posredovanja između vrsta. Kombinuje vizuelnu umetnost, dizajn, nauku i zalaganje za budućnost Dunava. Eksperimentalna agencija razvila je pionirski program obuke korak po korak koji omogućava ljudima koji posećuju plažu da postanu ostrvo za malog zujavca. Nakon uspešno završenih kurseva bićete dobro opremljeni veštinama i alatima da postanete mesto za odmor, parenje i razmnožavanje ove ptice selice tokom njihovog sezonskog boravka u Novom Sadu.

Od 22. do 31. jula posetioci programa u okviru pavilljona „Obala” i povremeni posetioci plaže pozvani su da saznaju više o pilot programu i isprobaju neke od obuka dok uživaju u dunavskom osveženju na pop-up štandu DTAFA. Svratite i sa nama realizujte obnovu ptičjeg staništa!

Foto: Photo by DTAFA, created with the kind support of the Bird Collection, Natural History Museum Vienna

The event is finished.

Oznake:

Datum

31. јул 2022.
Završen!

Lokacija

Štrand
Štrand, Novi Sad

Organizator

DTAFA – The Danube Transformation Agency for Agency

Ostali organizatori

Austrijski kulturni forum Beograd
Internet adresa
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
Umetnički kolektiv U 10