Black Page Orchestra

Koncert muzike na 120 decibela, bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra, održaće se 14. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani, kao deo programskog luka Druga? Evropa.

Na koncertu će se publici podeliti štitnici za uši, a potom izvesti program od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora. Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom uz podršku elektronske muzike i video projekcija. Sve kompozicije na programu biće srpske premijere i dela su kompozitorki i kompozitora: Matijasa Kranebitera (Austrija), Ojvinda Torvunda (Norveška), Mirele Ivičević (Hrvatska), Kristofera Resija (Austrija), Ane Gnjatović (Srbija) i Maje Bosnić (Srbija).  

Pored poznatog nastupa u podmorničkoj bazi na ostrvu Vis, gde su izveli Štokhauzenovu kompoziciju „Mikrofonie I“ u svom repertoaru Black Page Orchestra  sadrži kompozicije čuvenih stvaraoca 20. veka, kao i najaktuelnija dela naručena posebno za ovaj ansambl tokom prethodnih nekoliko godina. Tako je i kompozicija Maje Bosnić – ((mno.go)) za ozvučeni ansambl, video, živu elektroniku i štitnike za uši (2021), nastala kao posebna porudžbina Black Page Orchestra i premijerno je bila izvedene na festivalu Muzikprotokol u Gracu, a potom u Bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferain (Musikverein Wien). 

Black Page Orchestra do sada je nastupio na preko stotinu festivala širom sveta od kojih su najpoznatiji: Wien Modern, Impuls, Musikprokoll, Klangspuren (Austrija), Ultraschall, SPOR (Nemačka), Gaudeamus, Sound of Music (Holandija), Warsaw Autumn (Poljska), Mixtur (Španija), Transart (Italija) i Muzičko bijenale u Zagrebu (Hrvatska). 

Postavku muzičkih izvođača koji će gostovati u Srbiji čine: Elena Gabrijeli (Elena Gabrielli) – flauta, Jukiko Kren (Yukiko Krenn) – klarinet/saksofon, Samuel Toro Perez (Samuel Toro Pérez) – električna gitara, Alfredo Ovales (Alfredo Ovalles) – klavir/klavijature, Igro Gros (Igor Gross) – perkusije, Rafal Zaleh (Rafal Zalech) – violina/viola, Leo Morelo (Leo Morello) – violončelo i Matijas Kranebiter (Matthias Kranebitter) – elektronika. 

Ulaz je slobodan.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom i gluvima. Muzika će biti praćena povezanim video-radovima, a jedna kompozicija će se svirati na frekvenciji za koju će publici trebati štitnici za uši. Način izvođenja te kompozicije doprineće da publika oseti vibracije po telu.

Foto: Igor Ripak

Oznake:

Datum

14. окт 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:30

Lokacija

Gradska koncertna dvorana
Bulevar cara Lazara 67, Нови Сад

Organizator

Austrijski kulturni forum Beograd
Internet adresa
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum