Collab Commons / Bijenale scenskog dizajna

Performativni nastup „Collab Commons” biće predstavljen od 1. do 9. septembra u Distriktu, u objektu Gvožđare, lokal 1. 

Pojekat „Collab Commons” je deo Bijenale scenskog dizajna koja će biti realizovana u okviru otvaranja i nedelje arhitekture programskog luka Kaleidoskop kulture.

Rezultat zajedničkog rada studenata Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke i Fakulteta za stvari koje ne mogu biti naučene (Faculty of Things that Can’t Be Learned) iz Skoplja, biće prikazan u formi performativnog događaja, gde će kroz zajednički iskaz biti predstavljeni rezultati istraživanja na temu modernističkog nasleđa i njhovog čitanja danas.

Timovi studenata su u svojim gradovima istraživali izabrane objekte arhitekture modernističkog nasleđa: HKD – Hrvatski kulturni dom (nekadašnji Narodni dom na Sušaku) u Rijeci, napuštenu Mesnu zajednicu u Skoplju i zgradu Štamparije „Dnevnik“ u Novom Sadu. Ovi objekti prepoznati su kao modernističko nasleđe koje čuva duh zajedničkog, kolektivnog iskustva jugoslovenske ideje. Sva tri objekta nastala su u periodu kad se ideologija društva oslikavala u promišljanju određenog sistema vrednosti, sa fokusom na zaštitu i odnos prema javnom dobru i javnim prostorima. Iako još postoje u fizičkom obliku, utilitarna funkcija sva tri objekta živi na različite načine u različitim gradovima ili je uopšte nema.

Autori programske linije Collab Commons: Lara Badurina, Filip Jovanovski, Aleksandra Pešterac

Asistent na projektu: Luna Šalamon

Učesnici u radionici: studenti Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke i Fakulteta za stvari koje ne mogu biti naučene (Faculty of Things that Can’t Be Learned) iz Skoplja.

Radovi koji će biti predstavljeni od 1. do 9. septembra u Distriktu:

„(zamišljene) Porodične priče”  / Radionica, lok. 2
„Studentski bijenale” / Fabrika, lok. 2
„Majstorsko pismo” / Radionica, lok. 4
„Tvorci magije” / Radionica, lok. 6
„Collab Commons” / Gvožđara, lok. 1
„Orijentacija u 100 revolucija” / Gvožđara, lok. 2

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

09. сеп 2022.
Završen!

Vreme

12:00 - 23:55

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fakultet tehničkih nauka
Internet adresa
http://www.ftn.uns.ac.rs/n475077930/fakultet-tehnickih-nauka