Double heart – Plastique Fantastique / Dizajn paviljon

Double heart” (Dvostruko srce), instalacija umetničkog kolektiva Plastique Fantastique iz Berlina, biće postavljena od 30. septembra do 2. oktobra na platou ispred SPENS-a, kod ulaza broj 7. Instalacija će biti postavljena u toku Dizajn paviljona u okviru programa nedelje primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture.

Platoi Spensa postaju prostori za umetničke prostorne intervencije koje oslikavaju, dopunjuju i naglašavaju monumentalnost ovog modernističkog objekta. Pored radova domaćih autora, publika će moći da vidi i gigantsku audio-vizuelnu instalaciju od balona poznatog berlinskog dvojca Plastique Fantastique pod nazivom „Dvostruko srce”.

Pored Spensa, još jedan biser novosadske modernističke gradnje će biti obeležen ovim programom. U pitanju je zgrada železničke stanice, na čijem platou će biti postavljena instalacija „Međuvreme”, plod dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje ilustratorke Marine Milanović i arhitekte Dejana Todorovića.

„Dvostruko srce” – Plastique Fantastique, Berlin

„Dvostruko srce” je pneumatska zvučna skulptura koja prikuplja otkucaje srca nasumičnih ljudi i transformiše ih u kolektivni zvučni pejzaž. Dva posetioca sede unutar skulpture, njihov puls se meri, obrađuje i pojačava, otkrivajući beskonačno mnogo varijacija ritma. Otkucaji se prenose u realnom vremenu putem ozvučenja publici izvan instalacije. „Dvostruko srce” apsorbuje frekvencije ljudskih tela i traži moguću kompatibilnost između stranaca i voljenih osoba, ispitujući vezu između podudarnost srčanih fekvencija i odbojnosti ili prirodne privlačnosti.

Plastikue Fantastikue – Manifest

Plastique Fantastique je umetnička grupa koja uzorkuje performativne mogućnosti urbanih sredina. Osnovan u Berlinu 1999. godine pod uticajem jedinstvenih okolnosti koje su grad učinile laboratorijom za privremene prostore, Plastique Fantastique istražuje alternativne, prilagodljive, niskoenergetske prostore za privremene i efemerne aktivnosti.

Transparentne, lagane i mobilne instalacije odnose se na pojam aktiviranja, kreiranja i deljenja javnog prostora i uključivanja građana u kreativne procese. Oni su na mnogo načina najjednostavnija struktura – ​​koža koja razdvaja, ali i povezuje, koja udahnjuje novi život gradu i čini nevidljivo vidljivim.

Danas Plastique Fantastique implementira svoje instalacije u različitim i raznolikim okruženjima širom sveta, istražujući različita društvena, politička i estetska pitanja. Vazduh je taj koji pravi gumenjake. Ne plastika.

Partner nedelje primenjene umetnosti je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

30. сеп 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 22:00

Lokacija

SPENS
Internet adresa
http://www.spens.rs/

Organizator

Udruženje INK fest
Email
hello@pdp.rs
Internet adresa
http://pdp.rs/xii/srb/kontakt/