Romski umetnik u šarenom odelu sa tribalskom maskom u rukama

Eđgar (Edgar)

U završnici godine titule Evropske prestonice kulture, u sklopu programskog luka Druga? Evropa, uz muziku bunta kroz pank festival ne završavamo već počinjemo neku novu novosadsku priču. Jer je Edgar, umetnik iz brazilske favele sa jakim angažovanim porukama i modernim izrazom, poruka koju šaljemo za kraj – samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve!

Koncert će biti održan 27. novembra u 21 čas u Distriktu, Fabrika, a kao podrška Eđgaru nastupiće i novosadski reperi RođeniFunky Guru, Đare i Ničke 3000 uz podršku Dj Keyri.

U saradnji sa novosadskim reperima Edgar je pripremio singl pod nazivom „Dolar, Lira, Euro“ kroz koji je ostvarena važna umetnička saradnja čiji rezultat će biti predstavljen i na njegovom nastupu 27. novembra u Fabrici.

Siromašni gradovi poznatiji kao favele oko Rio de Žaneira i Sao Paola nisu proizveli samo sambu i brazilsku tradicionalnu muziku, već i fank, a odnedavno i hip hop i rep. Tako će u skladu sa konceptom programa Druga Evropa koja propituje postojeće društvene norme i ustaljene narative, nastupiti brazilski reper koji potiče iz favele, koristi reciklirane materijale za izradu odeće, a za pravljenje muzike koristi MPCs.

Reč je o multitalentovanom umetniku Eđgaru koji se na brazilskoj urbanoj sceni pojavio 2018. godine sa svojim debi albumom Ultrassom (Deck Disc). Uz muzičku produkciju Pupill-a, bubnjara Nação Zumbi’sa nijedan umetnički izraz u njegovom albumu nije izolovan.

U svojim rep pesmama Eđgar se bavi pitanjima i problemima društva, životne sredine, tehnologije i potrošnje robe.

Nominovan je u kategoriji debitantskog umetnika za prestižnu brazilsku muzičku nagradu Prêmio Multishow i za nagradu koju dodeljuje Udruženje umetničkih kritičara Sao Paola.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Luiz Garrido

Oznake:

Datum

27. нов 2022.
Završen!

Vreme

21:00 - 23:00

Lokacija

Distrikt
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/