Erwin Aljukić: Performans – Izgradićemo novi grad / Uhvati film

Pravac iz Minhena, stiže nam nemački glumac Erwin Aljukić u okviru programskog luka Druga? Evropa.

Njegov performans „Izgradićemo novi grad“ doživećemo 12. oktobra od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada u okviru svečanog otvaranja filmskog programa Druge? Evrope „Uhvati film!“.

Perfomans „Izgradićemo ovaj grad“ nastao je po motivima predstave „Wir werden mutig gewesen sein“, koji se izvodio u Narodnom pozorištu Darmstadt. Uživo, samo na 20. festivalu „Uhvati film!“, Erwin će izvesti deo svoje uloge iz ove predstave.

Kroz umetnost, podsetiće nas da svako od nas nosi snagu i moć da promeni sebe, a i društvo oko nas – da izgradi neku novu i bolju budućnost za sve. Nakon perfomansa, publika će imati prilike i da prisustvuje razgovoru sa Erwinom o umetnosti i aktivizmu.

„Ja sam homoseksualac, imam invaliditet, moji roditelji dolaze iz Bosne i Hercegovine, naša porodica je muslimanska i time ujedinjujem vrlo oprečne pozicije“, opisuje sebe Erwin, koji je rođen i odrastao u Nemačkoj.

Erwin je glumac, perfomer, aktivista i član Evropske filmske akademije. Dugi niz godina glumio je u nemačkoj seriji „Marienhof“, a igrao je i u filmu „Wo ist Fred“ sa dobro poznatim Til Schweigerom. Publika sa Uhvati film festivala zna ga iz filma „Kolege“, koji je 2016. godine dobio i nagradu za Film koji menja perspektive. Glumio je u nekoliko nemačkih pozorišta, od 2018. do 2020. godine bio je stalni član ansambla državnog teatra u Darmstatu, a trenutno je stalni član ansambla kamernog pozorišta u Minhenu. Aktivno se bavi i plesom.

Erwin je i jedan od javnih zagovornika za prava glumaca sa invaliditetom i gej umetnika u Nemačkoj. Deo je kampanje „Actout“ za veću vidljivost LGBTQ+ profesionalnih glumaca u Nemačkoj.

„Godinama sam patio što se o meni uvek iznova sudilo samo na osnovu izgleda, a to nije jedina stvar koja me čini, ja sam mnogo više od toga. Ja sam manjina u manjini.”, kaže Erwin.

„Uhvati film!“ jedini je regionalni filmski festival na temu invalidnosti. Već 20. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa, od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit, a od 2017. u Banjaluci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Ovogodišnji 20. „Uhvati film!“ je najpristupačniji filmski festival u regionu, budući da je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, slepima i gluvima. Cilj festivala je afirmacija domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocija mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Detaljan program 20. festivala „Uhvati film!“ pronađite na sajtu festivala.

Foto: Dennis König 

Oznake:

Datum

12. okt 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 20:00

Lokacija

Kulturni centar Novog Sada
Католичка порта 5, Нови Сад

Organizator

Kreativno afirmativna organizacija „Parnas”
Internet adresa
https://kaoparnas.org/

Ostali organizatori

Kulturni centar Novog Sada
Internet adresa
https://www.kcns.org.rs/
X