Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu / Od Racije do Aušvica

Izložba „Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu će biti otvorena 17. juna u 19 časova u Kulturnoj stanici Svilara. Izložbu, koja je deo projekta „Od Racije do Aušvica: Novi Sad – grad kulture sećanja”, ćete moći da pogledate svakog dana od 10 do 20 časova, do 24. juna.

Na otvaranju govore:

Jan Erik Dubelman (Jan Erik Dubbelman), direktor međunarodnog odeljenja Kuće Ane Frank, Amsterdam

Martina Maške (Martina Maschke), direktorica Međunarodne saradnje za edukaciju o Holokaustu i borbu protiv antisemitizma u Ministarstvu obrazovanja Republike Austrije, Beč

„Ester” je zbirka edukativnih grafičkih novela o životu pre, za vreme i nakon Holokausta, dramatizovanih ilustrovanih priča o stvarnim ličnostima, baziranih na istorijskoj građi, arhivskoj dokumentaciji, istorijskim novinama, fotografijama, svedočanstvima i radovima istoričara. Novele fokusiraju pre svega na živote mladih ljudi, i njihove sudbine za vreme ratne okupacije, a istovremeno nude jedinstveni set arhivskog materijala, interaktivne mape, fotografije, i istraživačke zadatke za učenike. Ovaj jedinstveni edukativni koncept privukao je pažnju međunarodne stručne javnosti. Zbirka ”Ester” se stalno uvećava. Od 2016. do danas, Teraforming je sačinio više edukativnih grafičkih novela, koje obuhvataju priče o predratnom životu, ali i o stradanjima Jevreja u logoru na Starom sajmištu, o preživljavanju jednog jevrejskog dečaka kojeg su skrivali u okupiranom Beogradu, o ustaškim zločinima nad Romima u Sremu, o stradanjima mladih Jevreja i Srba u Novosadskoj raciji, ali i o savremenom istraživačkom radu arhivista i istoričara, kao i o samom procesu kreiranja ovih grafičkih novela. Novele su nastajale kroz tesnu saradnju sa lokalnim arhivskim institucijama i nizom stručnjaka, a same ilustracije su radili različiti umetnici.

U okviru izložbe videćemo niz prelepih ilustracija, istorijske građe i priča baziranih na životima stvarnih ličnosti.

Izložba je deo programa ”Od Racije do Aušvica – Novi Sad grad kulture sećanja” koji Teraforming organizuje sa partnerima iz Novog Sada i nizom partnerskih organizacija širom Evrope (više informacija na sajtu), a kao deo programskog luka Tvrđava mira.

Događaj je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom.

Foto: Teraforming 

Oznake:

Datum

24. јун 2022.
Završen!

Vreme

10:00 - 20:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

Teraforming
Email
contact@terraforming.org
Internet adresa
https://terraforming.org/

Ostali organizatori

Arhiv Vojvodine
Internet adresa
https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/
Biblioteka Matice srpske
Internet adresa
https://www.bms.rs/
Istorijski arhiv Grada Novog Sada
Internet adresa
http://www.arhivns.rs/