Femkanje

Predstava „Femkanje“ biće održana u Novosadskom pozorištu 23. novembra u 19 časova, u okviru pozorišnog programa Druge? Evrope.

Tekst: Jordan Cvetanović
Režija: Isidora Goncić
Uloge: Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Jovana Milovanović
Produkcija: Merlinka festival, Teatar Vuk

 

U raskošnom saloncu u strogom centru grada živi udovica Fema, dama iz stare beogradske porodice, sa svojom ćerkom koja ni malo ne liči na svoju sofisticiranu majku. Fema pokušava da svoju buntovnu ćerku izvede na pravi put, dok ona samo smišlja kako da joj napakosti. Nova pakost koju je smislila jeste da dovede zeta u kuću. Provincijalca! Ali se Fema ne da tako lako prevariti!

Reč pisca – Femkanje: „Slika i prilika današnjice”

„Pokondirena tikva” je komedija koju je Jovan Sterije Popović napisao 1830. godine, odmah posle „Laže i paralaže”, ali je objavljena tek 1838. godine nakon dodatne prerade. Prvi put jer izvedena na pozorišnoj sceni u Beogradu 1842. godine.

Više od dva veka, glavni lik ove komedije karaktera, Fema, prosta i neugledna malograđnka bez stila i lepih manira koja je silno želela da pobegne iz svog zanatlijskog opančarskog sveta u višu klasu i postane ugledna dama, i dalje intrigira publiku i njena aktuelnost ne jenjava. Da bi što pre postala deo noblesa Fema je potpuno promenila sebe, svoj izgled i svoje ponašanje. Spolja je istina izgledala kao pripadnica višeg sloja, hoh gospođa, ali je iznutra je bila ono što i jeste – jedna obična i uobražena prosta žena koja je umislila da je školovana i otmena dama iz bogate porodice.

Međutim, šta bi se desilo da je Sterijina Fema ostavila svoje potomstvo? Da li možemo da zamislimo da je njena praunuka izrasla u istu takvu ženu? Da li se malograđanština prenosi s kolena na kolena? Kakva je to žena? Da li je možda vi znate? Da li živi među tu negde nama? Kom sloju zapravo pripada? Čega se plaši? Kakvi su joj snovi? Da li možemo da zamislimo da je ona nečija majka? Kako podučava ćerku?

Odgovore na sva ova pitanja možda može da vam da urnebesna komedija „Femkanje”, bazirana na radnji drame „Pokondirena tikva” tako što je celokupna radnja zapravo smeštena u današnje vreme, dovodeći likove u sasvim nove narative koje moderno doba nosi sa sobom. Suočavajući se sa ulogom majke koja mora da ostane dosledna sebi, nova Fema je zapravo ista ona žena koja se iz petnih žila trudi da i svoju naslednicu oblikuje na isti način, plašeći se da kroz nju njeno autentično poreklo može biti zauvek razotkriveno i da istina može izaći na videlo. Dinamika odnosa se komplikuje dodatno kada ćerka odluči da u kuću pozove u posetu budućeg dečka, zapravo zeta, koji kvari tu idealnu sliku društva kome Fema teži. Dovodeći u pitanje ceo njegov integritet i ponašanje kojeg se gnuša, Fema po ko zna koji put demonstrira sliku mentaliteta u kome i dalje živimo – duboku sramotu i krivicu zbog onoga što zaista jesmo i kome pripadamo. Upravo se ta kriza identiteta prelama kroz ceo zaplet koji kulminira katarzom, čineći upravo nju, vođu cele operacije, žrtvom sopstvenih kompleksa i jeftine manipulacije.

Baš kao i u originalnoj verziji, ova „komedija za veselo društvo” otkriva pravi karakter i narav u jednom društvu prepunom izopačenosti. Ovo je priča vođena britkim dijalozima kako bi se što uverljivije prikazala slika našeg naroda, a da pri tom ni u jednom trenutku ne skrene u nepotrebno karikaturisanje i komičnu patetiku, već treba da predstavlja jedno veliko ogledalo u kome se svi po malo plaše da pogledaju i kažu koga vide.

Predstava će biti odigrana u okviru festivala „Merlinka“ koji će biti predstavljen u toku programskog luka Druga? Evropa. Sve informacije i program festivala pogledajte na ovom linku.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

23. нов 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 21:00

Lokacija

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház
Јована Суботића 3-5, Нови Сад
Internet adresa
http://www.uvszinhaz.com/sh

Organizator

Festival Merlinka
Internet adresa
merlinka.com