logo tvrđava mira

Izgradnja mira na ruševinama / SOC

Filozofski fakultet iz Novog Sada, u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava, organizuje okrugli sto i diskusiju na temu „Izgradnja mira na ruševinama” u Kulturnoj stanici Liman, 25. juna u 11 časova, u okviru programskog luka Tvrđava mira.

Uništavanje kulturne baštine u oružanim sukobima nije retka pojava, koja za cilj ima ućutkivanje istorije i brisanje tragova raznolikosti, kako kulturne tako i religijske.

Tokom ratova koji su pratili raspad bivše Jugoslavije svedočili smo uništavanju i krađi predmeta kulturne baštine u čitavom regionu. Tokom sukoba i konflikata od 1990. do 2004. godine uništeno je preko 2000 spomenika kulture. Svrha uništavanja spomenika nije samo fizičko razaranje, već je i uništavanje veza među ljudima, primoravanje na zaborav zajedničke prošlosti i brisanje različitosti. Zaštita kulturne baštine je više od kulturnog pitanja, jer se ovom zaštitom garantuje pravo na postojanje pripadnika različitih kulturoloških zajednica na jednom prostoru. Cilj ovog panela je da razgovorom o praksama razaranja kulturne baštine, koje su vezane za sukobe iz prošlosti, otkrijemo njihove implikacije na sadašnjost koju živimo i ponudimo mogućnost promišljanja praksi koje moramo ustanoviti zarad zajedničke budućnosti.

Govornici:

Škeljzen Gaši (Kosovo)

Milena Dragićević Šešić (FDU)

Mia Babić (“Muzej ratnog detinjstva”)

Moderatorka: Nataša Govedarica

Program je podržao Austrijski kulturni forum.

Foto: Vukašin Živaljević

Oznake:

Datum

25. јун 2022.
Završen!

Vreme

11:00 - 13:00

Lokacija

Kulturna stanica Liman
Kreativni distrikt na Velikom Limanu, Булевар деспота Стефана, Нови Сад
Internet adresa
https://opens.kulturnestanice.rs/

Organizator

Filozofski fakultet

Ostali organizatori

Inicijativa mladih za ljudska prava
Internet adresa
https://www.yihr.rs/bhs/